Nieuws

Help, ik heb een bijenzwerm in mijn straat!

ARNHEM - Op meerdere plaatsen in Gelderland zijn maandagmiddag bijen gaan zwermen.
Onder andere aan de Keurvorstlaan in Arnhem en aan de openbare weg in Groesbeek zwermen duizenden bijen.
Zwerm van circa 5000 bijen langs openbare weg in Groesbeek. Plaatselijke imker haalt de bijen weg.
— Dierenpolitie glz (@Dierenpolitiegz)

Te klein behuisd

In mei t/m juli vermeerderen bijenvolken zich. Wanneer het volk te groot wordt, vliegt de koningin uit en neemt de helft van het volk mee. De koningin en haar gevolg vliegen dan uit om een nieuwe locatie te zoeken.
Henk Hoge van de Bijenstal, de Imkervereniging van Arnhem-Velp, krijgt dagelijks meldingen van zwermende bijenvolken. Volgens hem zijn de zwermen dit jaar vroeg door het vroege voorjaar.

Ik heb een bijenzwerm in mijn straat, wat nu?

De Nederlandse Bijenhoudersvereniging adviseert om de zwerm met rust te laten en de dichtstbijzijnde imker te bellen. Die komen de zwerm dan 'scheppen'. Volgens imkers is een bijenzwerm niet gevaarlijk. 'Bijen zijn er niet op uit om te steken en zeker niet als er geen honingvoorraad te verdedigen valt.' Zo is te lezen op de website over bijenzwermen.

Bel een imker

Imkers zijn graag bereid een gevonden bijenzwerm te 'scheppen' en mee te nemen naar hun bijenstand. De vereniging heeft een overzicht van imkers in Gelderland op hun website. Staat uw woonplaats er niet tussen? Imkersbond ABTB heeft ook een overzicht op hun site.