Nieuws

Statenvragen over olielek Duitsland

Statenvragen over olielek Duitsland
Het Gelderse Statenlid Mariëlle van der Leur heeft schriftelijke vragen gesteld over het olielek in Duitsland.
ARNHEM - Het Gelderse Statenlid Mariëlle van der Leur heeft schriftelijke vragen gesteld over het olielek in Duitsland.
De PvdA'er wil van de provincie weten of een dergelijk lek ook in Gelderland mogelijk is.
In Gronau, 4 kilometer van Enschede, wordt olie opgeslagen in zoutkoepels. Bij een lek in een dergelijke opslag is naar schatting meer dan 200.000 liter olie naar de oppervlakte geborreld.
Zes koeien moesten worden afgemaakt na het drinken van vervuild water. Om besmetting van het grondwater tegen te gaan worden keerwanden geplaatst.

Plannen voor opslag in Gelderland?

Chemieconcern AkzoNobel heeft plannen om in Enschede brandstof op te slaan in hun zoutkoepels. Van der Leur wil van de provincie weten of er ook in Gelderland dergelijke zoutholtes zijn en of er plannen zijn om daar brandstof of andere stoffen in op te slaan.

De stank is overweldigend

Leden van de SP-fractie Winterswijk bezochten het rampgebied. 'Je staat daar op nog geen 34 km afstand van Winterswijk op een enorme gas en olievoorraad. Waar dus echt wel iets mee mis kan gaan! Je hoort de prachtigste vogelgezang en ziet een mooi moeras en dan komt de stank van die olie…. Onvoorstelbaar,' schrijven de fractieleden op hun website.

Diep onder de indruk

'De stank van olie is overweldigend, de afzettingen en bewaking overal beangstigend, de sfeer onheilspellend. Het is niet in te schatten welke gevolgen dit zal hebben voor de mensen en de natuur in dit gebied.” Dit gaat echt 10-tallen jaren duren voor dit ooit weer een prachtig schoon natuurgebied is! Wij zijn nog steeds diep onder de indruk!' Aldus Carmen Veldhuis en Simone Kamminga.