Nieuws

Stokkum strijdt voor leefbaarheid

STOKKUM - Koning Willem-Alexander en Maxima bezoeken dinsdag de Achterhoek.
Zij willen zich laten informeren over de Achterhoek Agenda 2020. In die agenda staat hoe bestuurders, bedrijven en onderwijs de krimp wille bestrijden. De komende jaren zal het inwoneraantal in de Achterhoek fors afnemen. In sommige gemeenten zal de krimp meer dan 30 procent zijn.

Kort door de bocht

In het Achterhoekse Stokkum (1000 inwoners) ondervinden ze inmiddels aan den lijve wat krimp is. Volgend jaar sluit de school omdat het leerlingenaantal drastisch zal afnemen. De school heeft nu nog 80 leerlingen, maar over een aantal jaren zal dat afnemen naar 50. Te weinig om de school open te houden, vindt de schoolkoepel. Maar inwoners vinden dat te kort door de bocht en gaan alles op alles zetten om de school open te houden.
 "Als de school sluit is dat ook funest voor het verenigingsleven", laat voorzitter van de dorpsraad Robert Gerritsen weten. Inmiddels is er een actieve groep van ouders die onderzoekt wat de mogelijkheden zijn. "We zijn flink wakker geschud, zegt Marco Polman, één van de ouders. "Er moet nu wat gebeuren, anders is ons dorp ten dode opgeschreven."