Nieuws

Nieuwe bestuursvoorzitter Wim Dijkstra: "Vrijheidsmuseum gaat er komen."

NIJMEGEN - Het toekomstige Vrijheidsmuseum Wereldoorlog 2 in de Vasim in Nijmegen gaat er komen.
De nieuwe voorzitter van het museum, oud-burgemeester Wim Dijkstra, is daarvan overtuigd. Hij is druk bezig een nieuw bestuur te formeren en dat moet er weer voor zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op komen te staan. Een hele klus, want het had maar weinig gescheeld of het nieuwe museum was er niet gekomen.

In gesprek

Eind vorig jaar ontstond er grote ophef rondom het toekomstige Vrijheidsmuseum. Er was veel kritiek en discussie in de politiek over mogelijke kosten en gevolgen voor de andere oorlogsmusea in de omgeving. Het Veteranen Fonds (V-Fonds) dat vele miljoenen in het project wil steken, dreigde zelfs uit het project te stappen, als er niet snel beslissingen zouden worden genomen.
Inmiddels is een projectmanager aangesteld, Peter de Haan, die het concept en een business case gaat ontwikkelen. In september moet dan het groen licht komen voor de bouw van het nieuwe museum.

In gesprek

De Haan is inmiddels in gesprek met de gebruikers van de Vasim. Zo'n veertig bedrijven in de kunst- en cultuursector zijn in de oude fabriek gehuisvest. Zij laten zich niet zo maar wegjagen. "Alle bedrijven tezamen zetten vier miljoen om. Er werken hier tachtig mensen", laat Geertjan van den Goor van Cultuurspinnerij de Vasim weten. Ze zijn inmiddels in gesprek met De Haan, die al heeft laten weten vooral heil te zien in samenwerking.
De kunstenaars hebben inmiddels hun oog laten vallen op het leegstaande pand van Kelco, direct achter de Vasim aan de Waal. Dijkstra: 'Dat zou de oplossing zijn'. De Haan wil nog niet zo ver gaan. 'Mijn opdracht is om de Vasim te ontwikkelen en dat is al lastig genoeg.'