Nieuws

De Graafschap doet geweldige zaken

SITTARD - De Graafschap staat met één been in de volgende ronde van de play-offs.
Fortuna werd in Sittard met 4-1 verslagen. Kabasele scoorde twee maal. Vrijdag is de return op de Vijverberg in Doetinchem. De Graafschap dicteerde na een moeizaam begin. Vlak voor rust scoorde Kabasele op aangeven van Vermeij. Kort na rust werd het 0-2 na een juweel van een goal van opnieuw Kabasele die de bal op aangeven van Koolhof ineens uit de lucht in de bovenhoek ramde. Koolhof maakte met een wippertje 0-3. In een tumultueuze slotfase scoorde Gulpen nog tegen en zwijnde De Graafschap een aantal keren. Vermeij scoorde in blessuretijd zelfs nog de 4-1.

- uitgebreid verslag -

De beginfase verliep aan beide kanten vrij rommelig. Het tempo lag laag en De Graafschap kwam nauwelijks toe aan een fatsoenlijke opbouw. Plotseling was Kabasele dichtbij de openingstreffer. Breinburg vond de gehuurde Belg in de diepte die snel wegdraaide en de lat raakte. Het betekende de inleiding voor een flinke opleving van de Achterhoekers. Even later was Vermeij, vrijdag nog twee maal trefzeker tegen Jong Ajax, gevaarlijk met een kopbal die net naast zeilde.
De Graafschap trok het initiatief steeds meer naar zich toe en begon elkaar ook makkelijker te vinden. Fortuna moest terug en de ploeg van trainer Vreman bepaalde wat er in Zuid-Limburg gebeurde. Vooral over de rechterkant, met de opkomende Will en Lazic, werd er bij vlagen aardig gevoetbald. Vlak voor rust kreeg Vermeij de bal fijntjes aangespeeld door Koolhof, maar de hardwerkende spits maakte de verkeerde keuze door breed te spelen in plaats van voor eigen succes te gaan.
Op slag van rust was het wel raak. Lazic bediende Vermeij die vanaf rechts Kabasele vond in het centrum. De rappe aanvaller haalde verwoestend uit en zette De Graafschap verdiend op voorsprong. In de tweede helft controleerden de Achterhoekers het duel opnieuw. Hoogtepunt van de avond was zonder twijfel de 0-2. Koolhof lepelde de bal vanaf rechts voor en Kabasele haalde met een volley verwoestend uit richting bovenhoek.  Fortuna gaf wel weer tegengas dan voor rust, maar de Limburgers faalden opzichtig wanneer ze eenmaal in het vijandelijk strafschopgebied verschenen. Kansen voor Dreesen en Nepomuceno waren aan de thuisploeg niet besteed.
Aan de andere kant was Koolhof dichtbij de 0-3, maar nu redde Kaya. De comfortabele voorsprong gaf De Graafschap duidelijk het nodige zelfvertrouwen. De ploeg speelde bij vlagen met flair en durf naar voren. Toen Koolhof er met een subtiel wippertje zelfs 0-3 van maakte, was het duel beslist in het voordeel van de Achterhoekers. Maar in de slotfase kwam Fortuna toch nog terug tot 1-3. Zwarthoed grabbelde en in de kluts scoorde Gulpen. Een minuut later raakten de Limburgers in één aanval lat en pal en zwijnde De Graafschap dus. Weer enkele minuten later redde keeper Zwarthoed fabelachtig op een kopbal en hield riante uitgangspositie zo in stand. In blessuretijd profiteerde Vermeij nog van een fout achterin bij Fortuna en bepaalde de eindstand op 4-1.