NA

Dit zijn volgens u de leukste tradities op Koningsdag

Dit zijn volgens u de leukste tradities op Koningsdag
Koningsdag, voorheen Koninginnedag, is een feestdag vol tradities.
ARNHEM - Koningsdag, voorheen Koninginnedag, is een feestdag vol tradities.
Natuurlijk zijn er de oud-Hollandse spelen en de vrijmarkt, maar ook de Oranjes bewonderen op tv hoort daar bij.
De redactie van het nieuwe TV Gelderland-programma Een wagen vol verhalen was benieuwd wat u de leukste traditie vindt rond deze feestdag. Het aantal reacties was veel meer dan verwacht. Het is duidelijk een onderwerp dat iedereen aanspreekt. Ook op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland werd flink gereageerd.
Alle stemmen zijn geteld, dit is de uitslag:

3. De vlag hijsen

Samen met de kleur Oranje zijn rood, wit en blauw dé kleuren als het gaat om Koningsdag. De vlag komt terug op kinderwangetjes en allerlei prullaria. Zelf de vlag hijsen blijft nog erg populair, zo blijkt uit de peiling. Op basisscholen gebeurt dat vaak onder het zingen van vaderlandse liederen.

2. Oranjes kijken op tv (met een tompoes)

Praten over de jurk van Maxima, kijken naar die schattige prinsesjes, op Koningsdag tv-kijken doet het ook erg goed. Bij voorkeur onder het genot van een kop koffie met tompoes.

1. Vrijmarkt

Ja, we blijven Hollanders. Kopen en verkopen, afdingen en op zoek naar dat ene verborgen pronkstuk dat misschien wel heel veel geld opbrengt bij Schatgraven: de vrijmarkt staat met stip op nummer 1. Behalve handelen is het natuurlijk erg gezellig om op zo'n feestelijke dag langs kraampjes en kleedjes te slenteren. En het is een goede manier om van je oude rommel af te komen.

Eervolle vermeldingen:

- Met z'n allen op de fiets stappen en genieten, lachen, eten en proosten veel proosten.
- Terras tegels schoonspuiten met hogedrukreiniger, en daarna het op een zuipen zetten, en vuurkorf in de brand steken.
- De oranje tompouche!!!
- Melkmoes eten, lekkerrrrr mmmmm!!!! Traditiegetrouw elk jaar met Koninginnedag en nu met Koningsdag. Weer of geen weer, dan eten we voor de 1e keer in dat jaar weer MELKMOES!!

Wilt u op de hoogte blijven van tradities en gewoontes in onze mooie provincie? Volg dan de Facebookpagina van het programma Een wagen vol verhalen!