Nieuws

Ophef over benoeming wethouder met strafblad

TWELLO - D66-fractievoorzitter Wim Vrijhoef is dinsdagavond ondanks een strafblad benoemd tot wethouder in de gemeente Voorst.Veroordeeld wegens fraudeVrijhoef werd ruim tien jaar geleden door de rechtbank en het gerechtshof in Arnhem veroordeeld wegens fraude die hij in de jaren negentig als directeur van de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) gepleegd heeft.
In 2003 werd hij veroordeeld tot 21 maanden cel en moest hij van de rechter ruim 600.000 euro aan weggesluisd geld aan de GOM terugbetalen. Wim Vrijhoef was in het verleden onder meer wethouder in Nijmegen en landelijk voorzitter van D66. In 2009 is hij in Voorst in de politieke arena verschenen als raadslid, na de meest recente verkiezingen is hij met D66 toegetreden tot de coalitie.

Oppositie absoluut niet eens met benoeming

Oppositiepartijen VVD, PvdA-GroenLinks en Liberaal 2000 zijn het absoluut niet eens met de benoeming van Vrijhoef en de zes raadsleden verlieten dinsdagavond de raadzaal toen de benoeming van de wethouders aan de orde kwam. Ze vinden dat er meer onderzoek naar de achtergrond van Vrijhoef dient plaats te vinden.
Fractievoorzitter VVD, Ruud Kooij, zei woensdag tegen Omroep Gelderland dat het niet wenselijk is dat iemand met criminele zaken zoals Vrijhoef op zijn kerfstok heeft, als wethouder weer toegang heeft tot publiek geld. Een commissie die onderzoek heeft gedaan over de integriteit van de nieuwe wethouders maakt hun conclusies wat betreft Vrijhoef niet bekend, iets wat aldus Kooij ook enorm tegen de borst van de VVD fractie stuit. De VVD-fractievoorzitter zegt niks te kunnen doen tegen de benoeming van Vrijhoef, maar zal de situatie wel nauwlettend in de gaten houden.

Reactie burgemeester Voorst

Burgemeester Jos Penninx van de gemeente Voorst liet weten dat er sprake was van een zorgvuldig proces rondom de benoeming van Wim Vrijhoef. 'Het is aan de raad van Voorst, als zij vinden dat het moet kunnen dan respecteer ik hun keuze.' Volgens de burgemeester was de commissie die verantwoordelijk was voor het onderzoek naar nieuwe wethouders op de hoogte van Wim Vrijhoef's verleden.    

Reportage uit april 2006 over de hogerberoepzaak tegen Wim Vrijhoef: