Nieuws

Verhuizing orka Morgan naar Tenerife 'terecht'

Verhuizing orka Morgan naar Tenerife 'terecht'
Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker stond in zijn recht toen hij toestemming gaf om orka Morgan te verhuizen naar Tenerife.
ARNHEM - Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker stond in zijn recht toen hij toestemming gaf om orka Morgan te verhuizen naar Tenerife.
Dat heeft de Raad van State bepaald.
De rechtbank in Amsterdam kwam december 2012 al tot deze conclusie. Stichting Dolphinmotion en Stichting Sea First waren het er niet mee eens. Ze vinden dat Morgan moet terugkeren in de vrije natuur.

Van Dolfinarium naar Loro Parque

Orka Morgan werd in juni 2010 ernstig verzwakt uit de Waddenzee gehaald en opgevangen in het Dolfinarium in Harderwijk. Na een rechterlijke uitspraak verhuisde ze november 2011 naar het zeedierenpark Loro Parque.
Volgens de Raad van State was er geen 'voldoende realistisch, bevredigend alternatief'. Morgan kan volgens de raad niet terug naar zee, omdat er geen familie van haar is gevonden. Ze behoort tot een orkasoort met een strikt sociale structuur, aldus de raad. De raad wijst erop dat Morgan jong is en dat het maar de vraag is of ze in haar eigen voedselbehoefte zal kunnen voorzien.

Raad beoordeelt alleen besluit Bleker

De stichtingen betwijfelen of Morgan tegenwoordig goed wordt behandeld op Tenerife. Daar gaat deze procedure echter niet over, aldus de raad. Dit oordeel richt zich alleen op de toestemming van de staatssecretaris destijds.

Dolfinarium blij met uitspraak


Directeur Marten Foppen van het Dolfinarium reageert opgetogen. 'We zijn vooral erg trots dat het ministerie van Economische Zaken en wij volgens de wet en in het belang van het dier hebben gehandeld. We hebben daar nooit aan getwijfeld en altijd naar eer en geweten gehandeld. We hebben het dier opgevangen. Gered van een zekere dood.'
Toen Morgan weer gezond was, is onderzocht of het mogelijk was om haar terug te brengen naar de natuur. 'Dat was helaas niet mogelijk. Toen hebben we gekeken naar het beste alternatief. Omdat een orka enorm sociaal is, was het belangrijk dat ze zo snel mogelijk in contact kwam met soortgenoten. Die plek hebben wij gevonden op Tenerife. Een prachtige faciliteit met 22 miljoen liter echt zeewater, dat is echt een enorme badkuip. Toen hebben we van het ministerie een vergunning gekregen. Een soort rijbewijs zeg maar om het dier te exporteren.'

'Het gaat goed met Morgan'

Volgens Foppen maakt Morgan het goed. 'Ik was een paar maanden geleden nog bij Morgan. En echt iedereen kan zien dat het ongelooflijk goed gaat met haar en d'r soortgenoten. Er is dagelijks groepsinteractie en dat is ongelooflijk belangrijk voor dit soort dieren.'