Nieuws

Brand op Veluwe onder controle

HOENDERLOO - De brand op het Nationale Park De Hoge Veluwe is onder controle, meldt de brandweer.
Ruim 527 hectare heide en bos is verwoest. Het is de grootste natuurbrand in Gelderland sinds 1976. Zo'n 50 brandweerlieden bestrijden ook in de nacht van zondag op maandag het vuur.
Het park is voor publiek afgesloten, maar gaat tweede paasdag wel open. Ook het Kröller-Muller Museum opent maandag de deuren weer. De N310 tussen Arnhem en Otterlo is weer vrij gegeven.

Ontruiming

Zondagmiddag werd het park afgesloten voor publiek. Op dat moment waren ruim 2000 mensen in het park. Medewerkers van het park gingen het gebied in om bezoekers van het terrein (5400 hectare) af te halen. Eerste paasdag is een van de drukste dagen voor het park.

Geen brandstichting

De eerste melding kwam zondagochtend rond 8.40 uur binnen. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen voor brandstichting.

Liveblog

23.38 We sluiten het liveblog.
23.24 Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen van brandstichting, maar in Hoenderloo gaan geruchten dat de brand is aangestoken.
23.08 Dit geeft een redelijk beeld van de omvang van het getroffen gebied.
Luchtverkenning uitgevoerd met @PolitieheliNL; enorme oppervlakte zwart geblakerd gebied. #Veluwe pic.twitter.com/XVIPIzLNMe
— Wim Verboom (@wim_verboom)
22.31 Rond de schemering zijn de helikopters van defensie gestopt met blussen. Zij mogen niet in het donker vliegen. De brandweer bewaakt het gebied met 8 blusvoertuigen. Maandagochtend wordt met een politiehelikopter een verkenningsvlucht boven het gebied uitgevoerd. Daarna wordt gekeken of de brandweer moet blussen, of dat eventuele brandhaarden gecontroleerd uit mogen branden.
22.15 De brandweer in actie, ze moesten onder andere hun eigen blusvoertuig redden. Het voertuig van het korps in Lunteren raakte zwaar beschadigd, maar reed nog wel. De brandweermannen moesten de wagen in allerijl verlaten nadat het vuur onder het blusvoertuig sloeg. Niemand raakte gewond.
21.32 Het speciale publieks- en persnummer is vanaf 22.00u niet meer actief. Als u vragen heeft kunt u bellen met de gemeente Ede op nummer (0318) 68 01 20.
21.22 De chinook die water haalde bij Loenen trok veel bekijks.
21.20 Of het de grootste brand ooit is op de Veluwe is discutabel. In 1970 brandde een groot stuk heide en bos af bij 't Harde. Over de omvang van de brand doen verschillende cijfers de ronde. Sommigen houden het op 300 hectare, andere bronnen zeggen dat destijds 600 hectare natuur in vlammen op ging. Wel is duidelijk dat het een grotere brand is dan die van 1976, toen verbrandde 400 hectare natuur.
20.54 Sein brand meester is gegeven. Ongeveer tien procent van de Hoge Veluwe is in de as gelegd. Het park is ongeveer 5400 hectare groot, ongeveer 527 hectare is vandaag verbrand.
20.45 We openen een nieuw liveblog nu de brand onder controle lijkt. In dit blog houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen rond de brand in Park de Hoge Veluwe. Het vorige liveblog over de brand kunt u hier vinden.