Nieuws

Brand Hoge Veluwe op 1 na grootste

Brand Hoge Veluwe op 1 na grootste
De brand op Park De Hoge Veluwe is de op één na grootste natuurbrand die Gelderland heeft gekend.
ARNHEM - De brand op Park De Hoge Veluwe is de op één na grootste natuurbrand die Gelderland heeft gekend.
Op dit moment lijkt 350 hectare natuurgebied verloren te zijn gegaan.
Ook in 1995 en 1976 waren er grote natuurbranden. In 1995 brak brand uit in de bosrand aan beide kanten van de A1 bij Kootwijk. Bij die brand vielen geen gewonden, maar er ging 100 tot 150 hectare natuur verloren. De A1 was tot laat in de avond afgesloten voor verkeer.
De brand in juli 1976 verwoestte een veel groter gebied. De brand ontstond in het bos bij het Rozendaalse Veld. De brand ging trok grote snelheid over de Apeldoornseweg, in de richting van Schaarsbergen, Heidemij en de A12. Het vuur werd met man en macht bestreden, maar naderde Arnhem snel.
Steeds meer mensen werden ingezet om de brand te bestrijden, militairen van de LETS, van de Oranje Kazerne en van de Saksen Weimar Kazerne. Ook meldden honderden Arnhemmers zich als vrijwilliger. In totaal werd 3000 man ingezet bij de bestrijding van de brand. Ook Duitse brandweervoertuigen werden ingezet.
Om 19.00 uur werdt het sein 'brand meester' gegeven. Schaarsbergen was ontsnapt aan een ramp. 400 hectare natuurgebied ging verloren, net als twee tankautospuiten van de brandweer. Twee Leopard-bergingstanks van het leger hebben zware schade opgelopen.