Nieuws

Brand op Veluwe: 527 hectare heide en bos verwoest

HOENDERLOO - De brand op het Nationale Park De Hoge Veluwe lijkt onder controle te zijn, meldt de brandweer.
Ruim 527 hectare heide en bos is verwoest. Het is de grootste natuurbrand in Gelderland sinds 1976. Zo'n 50 brandweerlieden bestrijden ook vanavond en vannacht het vuur. Het park is voor publiek afgesloten.

Ontruiming

Eerst werd alleen de hoofdingang van het park afgesloten, via de andere 2 ingangen bij Otterlo en Schaarsbergen konden bezoekers wel naar binnen. Tegen 11.30 uur werd het park ontruimd. Er waren toen ruim 2000 mensen in het park. Medewerkers van het park gingen het gebied in om bezoekers van het terrein (5400 hectare) af te halen. Eerste paasdag is een van de drukste dagen voor het park.
De eerste melding kwam zondagochtend rond 8.40 uur binnen. Hoe de brand is ontstaan, is niet bekend. Rond 10.00 uur was al zo'n 10 hectare gras, heide en struiken verloren gegaan.

Liveblog:

20.40 We sluiten dit liveblog en beginnen een nieuw blog nu de brand onder controle lijkt.
20.24 De N310 tussen Otterlo en Arnhem is weer vrijgegeven.
20.10 Park de Hoge Veluwe en Kröller-Muller museum gaan morgen weer open.
#ParkHogeVeluwe is na #natuurbrand morgen open, ook @krollermuller is open. Ingang #Schaarsbergen en zuiden van park blijven dicht.^jm
— crisisGM (@crisisGM)
19.52 De brand lijkt onder controle, zo melden de hulpdiensten. Vanavond en vannacht blijven 50 brandweerlieden het vuur bestrijden.
19.44 Ook de tweede helikopter van defensie is ingezet. De helikopters bestrijden de brandhaarden. Het Kröller-Muller museum loopt geen gevaar. De brand bevindt zich op ongeveer anderhalve kilometer van het museum.
19.41 Diverse brandweervoertuigen raakten beschadigd. Het brandweerkorps Gelderland-Midden raakte één voertuig kwijt. Deze wagen van de brandweer Hoenderloo raakte beschadigd, maar werkt nog wel.
Het door brand beschadigde voertuig rijdt nog steeds. Met "trotste" bemanning. Hoenderloo Veluwe. pic.twitter.com/kqwoXWuC7b
— Tijs van Mourik (@tijsvm)
19.31 Volgens de hulpdiensten is 527 hectare hei en bos afgebrand. Dat komt overeen met een gebied van 5 bij 1 kilometer. Daarmee is het de grootste natuurbrand op de Veluwe in tientallen jaren.
19.27 Een overzicht van wat er vandaag gebeurde bij de brand op de Veluwe.
19.21 Geen aanwijzingen voor brandstichting.
De politie laat weten dat er geen aanwijzingen zijn voor brandstichting op de #Veluwe bij #Hoenderloo. ^jm
— brandweerGM (@brandweerGM)
19.05 Beelden van de blus-Chinook in actie.
18.56 Een overzicht van het gebied waar de brand woedt.
18.24 De blushelikopter richt zich in eerste instantie op het gebied rond het Kröller-Muller museum. Het museum heeft 300 schilderijen in een brandvrije ruimte opgeslagen, de beelden blijven wel in de tuin staan.
18.05 Volgens verslaggever Ellen Kamphorst is de brandweer vanavond en vannacht nog druk met blussen. Als de wind aantrekt kan het vuur weer oplaaien en het bestrijden van de brand langer duren.
18.01 De brandweer meldt dat er inmiddels meer dan 400 hectare natuur verloren is gegaan. De brand is begonnen als een bermbrand.
17.59 De Chinook heeft eerste lading water opgehaald uit de Alba plas tussen Klarenbeek en Loenen en is onderweg naar de brand.
17.47 Burgemeester Van der Knaap over de brand.
17.45 Een foto vanuit de politiehelikopter geeft een goed beeld van de omvang van de brand.
#police03 ondersteunde de brandweer en politie in #hoenderloo ivm grote natuurbrand pic.twitter.com/1xv5vzG1iE
— Politiehelikopter (@DePolitieheli)
17.40 Bewegend beeld van de blushelikopter. Volgens onze verslaggever is de helikopter zojuist geland.
17.38 Defensie levert een tweede blushelikopter om de brand op de Hoge Veluwe te helpen bestrijden. Het gaat om een Cougar-transporthelikopter die per keer 2500 liter water kan verspreiden. Dat meldt het ANP. Een Chinook van de Koninklijke Luchtmacht hangt als in de lucht en kan bijna 10.000 liter water storten.
17.30 De brand in het Nationale Park de Hoge Veluwe dreigt de grootste natuurbrand te worden die Gelderland heeft gekend.
Al vele honderden hectares natuurgebied verbrand. Brand nog niet meester. Hulpverleners doen hun uiterste best. pic.twitter.com/tS2FIaSbwU
— Cees van der Knaap (@CvanderKnaap)
17.28 De chinook met zak voor bluswater is in de omgeving van de brand gezien.
Chinook met waterzak vliegt over #Renkum naar brandgebied #hogeveluwe #hoenderloo @crisisGM @NOS @OmroepGLD pic.twitter.com/0r0TfPQgjD
— Thijs Aardema (@thijsaardema)
17.21 Volgens burgemeester Cees van der Knaap van de gemeente Ede is meer dan 350 hectare natuur verloren gegaan. Omdat de brand alleen in het park woedt hoeven er geen woonhuizen of campings te worden ontruimd.
17.15 Paasvuren kunnen vanavond gewoon doorgaan. De extra inzet van brandweermensen heeft geen gevolgen voor de afspraken die de organisatoren van de paasvuren met de brandweer hebben gemaakt.
17.05 De Chinook helikopter van defensie landt rond 17.35 in Hoenderloo, daar wordt de zak voor het bluswater aan de helikopter gekoppeld.
16.30 Brandweerlieden die al sinds vanmorgen actief zijn, worden afgelost. Er komt hulp uit Limburg en Brabant. Bijna 300 brandweerlieden bestrijden de brand.
16.25: Voor mensen in de buurt: 'Het kan zijn dat u roetdeeltjes aantreft. Is dit het geval, dan kunt u deze met een sopje verwijderen', zegt de brandweer.
16.20: Vooralsnog worden nabijgelegen campings of dorpen niet ontruimd. De brand woedt alleen op het park, aldus de brandweer.
16.15: De brand is nog niet onder controle, aldus de brandweer. Het bluswerk wordt nog steeds bemoeilijkt door de wind, die ook nog eens draait. 'Het is een enorm triest gezicht', aldus de woordvoerder over het 'maanlandschap' dat hij voor zich ziet.
16.13: Het Kröller-Müller Museum in Otterlo heeft uit voorzorg schilderijen overgebracht naar een brandveilig depot, zegt een woordvoerder van het museum. Het museum is vooralsnog niet in gevaar, zegt de brandweer.

16.10:

Druk overleg over bestrijding brand Hoge Veluwe. pic.twitter.com/Z8yHAx7drJ
— Cees van der Knaap (@CvanderKnaap)
16.02:
De brand die nu op de Veluwe woedt, is de grootste sinds 1976.
.
16.00: Er komt een speciaal team uit Twente. Deze brandweerlieden hebben pikhouwelen en rugzakken met 20 liter water om in het moeilijk begaanbare gebied te blussen.

15.55:

Op satelliet geen #rook maar wel #temperatuurafwijking te zien (rood vierkantje) bij grote brand Hoenderloo. pic.twitter.com/ngMKvv3ctO
— MeteoGroup-Weer.nl (@MeteoGroupWeer)
15.50: De Arnhemseweg (N310) van Otterlo naar Arnhem is nu afgesloten. Dat is gedaan uit voorzorg, meldt de brandweer.
15.45: Ruim 350 hectare heide en bos is verwoest, meldt de brandweer.
15.30: Een kaart van het gebied waar de brand woedt. De brand ontstond nabij de weg, aan de rechterkant op de kaart. De brand verspreidde zich volgens de zwarte lijnen die naar links lopen. Op de verticale rood-zwarte zijn heeft de brandweer geprobeerd de brand te stoppen, maar zonder succes. De brand breidt zich verder uit naar het zuidwesten en nadert het Kröller-Müller Museum.

15.25: De Arnhemseweg (N310) van Otterlo naar Arnhem wordt afgesloten, meldt de brandweer.
15.23: Aan de eind van de ochtend werd het Nationale Park De Hoge Veluwe ontruimd. Sommige bezoekers reageerden teleurgesteld.
15.20: De brand is nog niet onder controle, zegt de brandweer. De brand blijft wel beperkt tot het park, dat ruim 5000 hectare groot is.
15.15: Toelichting woordvoerder brandweer:
15.05: Er is een brandweerauto uitgebrand, meldt een brandweercommandant. Er is niemand gewond geraakt.
15.00: Ruim 200 hectare heidegebied is verwoest, meldt de brandweer.
14.45: Een foto gemaakt door de burgemeester van Ede:
Brand Hoge Veluwe nog steeds niet onder controle! pic.twitter.com/WQDYEJjDFf
— Cees van der Knaap (@CvanderKnaap)
14.30: Er zijn 40 blusvoertuigen bezig, meldt de brandweer. De blushelikopter van Defensie is inmiddels ook aan het blussen.
14.20: De brandweer denkt nog de hele middag bezig te zijn met blussen. 'De brand ging zo hard, daar kun je niet tegen lopen', aldus de woordvoerder. Dat het vuur zo oplaaide, kwam volgens hem door de harde wind.
14.15: Er is een informatienummer geopend: 026 - 377 5460.
14.05: Voor zover bekend is het de tweede keer dat het hele park is leeggehaald, aldus een woordvoerder van het park. De eerste keer was lang geleden, bij een hevige storm.
13.55: De brand is nog lang niet onder controle:
13.50: Inmiddels bestrijden tegen de 200 brandweerlieden het vuur, aldus een woordvoerder.
13.40: De burgemeesters van Apeldoorn en Ede, Berends en Van der Knaap, komen poolshoogte nemen.
13.35: De extra eenheden die door de brandweer zijn opgeroepen, komen onder meer uit Voorthuizen, Barneveld, Putten, Wageningen en Garderen.
13.25: Uit voorzorg vertrekt ook het personeel van het Kröller-Müller Museum. De bewakers blijven. Een woordvoerder van het museum zegt zich nog niet echt zorgen te maken. De brand woedt in het heideveld, het museum staat in het bos.
13.20: Nog twee foto's vanuit de lucht:
Foto's Sky Service Netherlands BV
13.15: De blusheli van Defensie die onderweg is, is een Chinook-transporthelikopter. Daaronder kunnen watercontainers worden gehangen, waarmee de helikopter per keer bijna 10.000 liter water in een brandhaard kan storten. Ook kan volgens Defensie een watergordijn worden gelegd, zodat uitbreiding van een brand wordt voorkomen of objecten kunnen worden afgeschermd.
13.00: De brand is nog niet onder controle, meldt de brandweer. Er zijn meer eenheden opgeroepen. Het vuur breidt zich uit naar het midden van het park midden. Daar zijn vennetjes, waar de brandweer moeilijk bij kan komen. Er is een blusheli nodig om de brand daar te blussen.
12.45: Er komt een blushelikopter aan, meldt de brandweer.
12.40: Het Nationale Park De Hoge Veluwe gaat in elk geval vandaag niet meer open, zegt een woordvoerder van het park.
12.35: Er zijn blusheli's besteld. Die moeten uit Gilze-Rijen komen. Defensie bekijkt of ze kunnen worden ingezet.
12.30: De politieheli die is ingezet, verkent de omgeving. Sommige delen van het terrein zijn wegens drassige grond moeilijk bereikbaar, aldus de brandweer.
12.25: De brandweer heeft het vuur aan de bosrand weten te stoppen. Vooralsnog blijft de schade beperkt tot gras, heide en struiken. De brandweer verwacht nog enkele uren bezig te zijn. Het park kan tweede paasdag waarschijnlijk weer open, denkt een woordvoerder van de brandweer.
12.20: De heidebrand vanuit de lucht:
— SkyServiceNeth. (@skyservicenl)
12.18: De brandweer zegt dat een blusauto eerder op de ochtend geen vlam heeft gevat. Daar leek het wel op. Onze verslaggever zag vlammen onder de wagen vandaan komen.
12.15: Meer beelden van de brand:
12.05: Jachthuis Sint-Hubertus op het Nationale Park loopt geen gevaar door de brand, aldus de brandweer.
12.00: Er waren ruim 2000 wandelaars en fietsers in het Nationale Park, zegt een woordvoerder van het park. Medewerkers van het park zijn het gebied ingegaan om bezoekers van het terrein (5400 hectare) af te halen.
11.45: Beelden van de brand:
11.40: Er waren tussen de 1000 en 1500 bezoekers in het park, aldus onze verslaggever.
11.35: Filmpje. Een blusauto kwam vast te zitten.
11.30: Een woordvoerder van De Hoge Veluwe zegt te hopen dat het park snel weer open kan. Eerste paasdag is doorgaans een van de drukste dagen van het jaar, met gemiddeld zo'n 5000 bezoekers die komen wandelen en fietsen.
11.25: Het Nationale Park De Hoge Veluwe wordt ontruimd, meldt de brandweer. Tot nu toe was alleen de hoofdingang afgesloten; via de andere 2 ingangen konden bezoekers wel naar binnen. Een woordvoerder zegt te hopen dat het park snel weer open kan.
11.15: Er vliegt een politiehelikopter rond.
11.05: Een woordvoerder van het Nationale Park De Hoge Veluwe bij Hoenderloo benadrukt dat alleen de hoofdingang is afgesloten. De andere 2 ingangen bij Otterlo en Schaarsbergen zijn gewoon open. Voor de verhoudingen: er is zeker 10 hectare verwoest, het park is 5000 hectare groot.
11.00: De oostenwind trekt aan het begin van de middag aan, zegt Margot Ribberink van MeteoGroup. 'De condities worden er niet beter op.'
10.55: Een blusauto is vast komen te zitten in een drassig deel van het terrein. Een tractor trekt de auto los.
10.45: De hoofdingang van het Nationale Park De Hoge Veluwe is afgesloten. Kom hier niet naartoe, zegt de brandweerwoordvoerder.
10.40: Een foto van een half uur geleden. Wielrenners die meedoen aan de Ronde van Gelderland rijden bij Rozendaal achter de brandweerauto's aan die op weg zijn naar de heidebrand.
10.35: De brandweer heeft nog steeds de handen vol aan de brand.
10.33: Een blusauto heeft vlam gevat, ziet onze verslaggever.
10.30: Het is erg droog in het gebied, merkt onze verslaggever. Toch geldt voor de Veluwe code lichtgroen. Dat betekent volgens de website Natuurbrandgevaar.nl 'geen grote kans op een, snel uitbreidende, natuurbrand, maar tóch kan het gebeuren!'
10.25: De brand nadert de bosrand. De draaiende wind bemoeilijkt het bluswerk. De brandweer roept wandelaars in het gebied op niet naar de brand te gaan.
10.20: Niet alleen vuur, ook veel rook:
10.12: Er is al ruim 10 hectare (100.000 vierkante meter) verwoest, aldus de brandweer.
10.10: Er zijn inmiddels meer dan 130 brandweermensen ter plaatse, meldt de brandweer. Ook 'veel logistiek materieel' om waterwinning te organiseren.
10.05: De brandweer zet meer materieel in. Het gaat nu om 16 blusvoertuigen.
9.55: Er staat een harde wind, meldt onze verslaggever ter plaatse. Het vuur verspreidt zich sneller dan de brandweer kan bijhouden. De brand is zo'n 500 meter van het bos verwijderd.
9.50: Een eerste foto van de brand komt binnen.
9.40: De brandweer meldde eerst dat de brand woedde op het nationale park, maar volgens de woordvoerder is het bij het park aan de Delenseweg en de Houtkampweg.
9.15: De brandweerwoordvoerder spreekt van een compagnie die is ingezet. Het gaat om 8 blusvoertuigen.
9.05: De brand woedt over een oppervlakte van enkele honderden meters.
8.55: De brandweer schaalt op. Twee pelotons gaan op pad.
8.40: Eerste melding brand.