Nieuws

Gevangenis de Kruisberg in Doetinchem leeg

DOETINCHEM - De laatste gevangenen gingen vrijdag weg uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem.  De Kruisberg is één van de gevangenissen die door bezuinigingen van het Rijk moet sluiten.
Koepelgevangenis De Berg in Arnhem en tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken moeten later hun deuren sluiten.

Geen gedwongen ontslag

Personeel wordt niet ontslagen, maar krijgt ander werk. De werknemers hebben vanaf maandag nieuwe werkplekken. Een gedeelte gaat naar de gevangenissen in Zutphen en Arnhem. Ook zijn er al mensen die een nieuwe baan gevonden hebben. In totaal moet de PI Achterhoek, waar de gevangenissen van Doetinchem en Zutphen onder vallen, het met een derde minder personeel doen. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk.

Einde aan 150 jaar bajesgeschiedenis

'Het wordt  waarschijnlijk zeer emotioneel', zei Henriette Kelderman van de ondernemingsraad. 'We blijven allemaal in onzekerheid. Een deel is op zoek naar ander werk, een ander deel heeft dat al gevonden'. Met het vertrek van de gedetineerden eindigt 150 jaar bajesgeschiedenis in Doetinchem.

Rijksopvoedingsgesticht

Het gevangenispand wordt voor het eerst in de boeken genoemd in 1768. Het staat dan als landhuis op papier. Bijna een eeuw later koopt de overheid. In 1866 betrekken de eerste mannelijke jeugddelinquenten het gebouw. Later wordt het een Rijksopvoedingsgesticht. Pas in de jaren '70 wordt De Kruisberg de penitentiaire inrichting zoals we die nu kennen.

Van landhuis naar gevangenis naar ???

Volgens Gerrit Rouw, schrijver van het boek 'Twee eeuwen 'de Kruisberg', is het zonde dat de gevangenis moet sluiten. 'Vraag is, wat moet er mee gebeuren? Een deel van de gebouwen is onbruikbaar'. Het gebouw binnen de gracht is echter een gemeentemonument. 'Je zou daar bijvoorbeeld arrestantencellen of rechtszalen van kunnen maken', aldus Rouw.
Achtergrondreportage: