Nieuws

Wie betaalt er 8,6 miljoen voor een paard? En nog drie vragen

Wie betaalt er 8,6 miljoen voor een paard? En nog drie vragen
Het blijven onvoorstelbare bedragen.
LOCHEM - Het blijven onvoorstelbare bedragen.
Meer dan acht miljoen voor een paard. De veiling van het toppaard London, uit de stal van Eurocommerce in Lochem, begon bij vier miljoen. Maar uiteindelijk betaalde iemand 8,6 miljoen euro voor het paard van Gerco Schröder. De ruiter won tweemaal zilver met London op de Olympische Spelen van 2012. Wekenlang werd met spanning uitgekeken naar de veiling. 
  • Waarom betaalt iemand 8,6 miljoen euro voor een paard?
We spreken bondscoach Rob Ehrens, die jarenlang in Velp woonde. 'Aan de goede springpaarden zitten hoge prijzen. Iemand die zo'n paard wil hebben gaat heel ver.' Ook al is de bondscoach wel gewend aan de hoge prijzen voor paarden, ziet hij ook in dat er veel geld omgaat in de sport. 'Het is natuurlijk heel veel geld. Het is wat degene die hem wil hebben ervoor kwijt wil. Kijk, dit paard doet mee in het hoogste segment, dit is een paard met olympische medailles.'
  • Verdien je die miljoenen terug met het paard?
'Dit is bijna niet terug te verdienen in de sport. Een toppaard kan twee miljoen aan prijzen winnen in zijn carrière', zegt Ehrens. Maar er is nog een inkomstenbron. 'Het sperma zal wat opleveren. Maar het is maar afwachten wat de afstammelingen van London gaan doen. Als die presteren loopt de prijs van het sperma op.'
  • Wie heeft er zoveel geld over voor een paard?
Ook de bondscoach weet nog niet wie de nieuwe eigenaar is. 'De bieder heeft natuurlijk geen 8,6 miljoen euro. Die heeft veel en veel meer, voor zo'n iemand doet het geen pijn om zo'n paard aan te kopen. Vergelijk het met de koop van een schilderij.' Verschillende media suggereren dat de Oostenrijkse miljonair Gaston Glock mogelijk de koper is. De 81-jarige Glock werd schatrijk met de productie van pistolen. Tijdens de veiling was er ook veel belangstelling voor London vanuit het Midden-Oosten en Rusland.
  • Wat gebeurt er nu met London?
'Er wordt nu gekeken waar de paarden heengaan. Voor de ruiters is dit heel belangrijk. Blijven de paarden bij de ruiters, of gaan ze naar het buitenland? Het kan gebeuren dat de Gerco Schröder of Wout Jan van der Schans ineens uit mijn rijtje verdwijnen', zegt bondscoach Rob Ehrens. In de paardenwereld wordt gehoopt dat Gaston Glock de nieuwe eigenaar is. Er wordt verwacht dat hij Gerco Schröder en London bij elkaar zal houden.