Nieuws

Nijmeegse parochie in rouw om vermoorde pater Frans van der Lugt

NIJMEGEN - Leden van de Nijmeegse Antonius van Paduaparochie zijn geschokt na de dood van de Nederlandse pater Frans van der Lugt in Syrië.
De katholieke geestelijke is maandagochtend tegen 8.00 uur (plaatselijke tijd) in de stad Homs door gewapende mannen meegevoerd en doodgeschoten.

'Het lijkt alsof het kwaad heeft gewonnen'

Van der Lugt weigerde de belegerde stad te verlaten. Terwijl Homs werd beschoten en uitgehongerd, zette hij zijn werk voort, letterlijk tot het bittere einde. 'Hij probeerde daar te blijven om solidair te zijn met alle Syriërs', vertelt de geboren Nijmeegse pater Joop van Banning, die betrokken is bij de Antonius van Paduaparochie. 'Hij was van dat land gaan houden en wilde zich inspannen voor de dialoog tussen christenen en moslims en tolerantie brengen. Het lijkt nu alsof het kwaad heeft gewonnen en dat heeft ons erg getroffen.'

'Van der Lugt was een avonturier'

Volgens Van Banning, die regelmatig contact had met Van der Lugt en hem bezocht in Syrië, wilde de pater blijven tot het weer goed was in het land. 'Hij was altijd al een avonturier. Hij was een vrolijk persoon en iemand die ondanks zijn 75 jaar nog heel veel kon doen. Ook kon hij mensen enthousiasmeren.' Van der Lugt had in Syrië ook een landbouwproject voor gehandicapten waar hij zich voor inzette.
Van Banning hoopt dat er in Syrië weer iemand komt zoals Van der Lugt. 'Wat hij wilde, de dialoog brengen tussen mensen en dat er tolerantie is tussen mensen met verschillende godsdiensten, dat moet doorgaan. Er moet een beter Syrië komen, niet een slechter Syrië.'
Van Banning en Rob van Woerkom, eveneens van de Nijmeegse Antonius van Paduaparochie, vertellen in een radio-item over de vermoorde pater. Bij beiden is het nieuws hard aangekomen:

Aandacht voor zijn overlijden

Parochieleden hielden afgelopen zaterdag nog een stille wake voor Van der Lugt. De bedoeling was dit tot Pasen vol te houden. Maandagavond was er in de mis aandacht voor zijn overlijden. Dinsdagmiddag is er vanaf kwart over vier tot vijf uur een stille wake in het centrum van Nijmegen, tussen het Koningsplein en de Marikenstraat. De pater zou donderdag 76 jaar zijn geworden.
Op RKK Kruispunt TV was eerder een profiel van Pater Frans van der Lugt te zien.