Nieuws

Vrachtwagenchauffeurs rijden zestig per uur op snelweg

NUNSPEET/ARNHEM - Vrachtchauffeurs reden maandag op de snelwegen A12 en A28 met een snelheid van zo'n zestig kilometer per uur.
Ze voerden actie voor een nieuwe cao. 

Personenauto's

In Nunspeet verzamelden zo'n honderd chauffeurs zich. Ze reden met personenauto's de snelweg A28 op en niet met vrachtauto's, omdat de baas ze daarvoor geen toestemming geeft. De politie heeft toestemming gegeven voor de actie. Ook in Arnhem gingen chauffeurs met auto's de snelweg op.
De acties worden gevoerd omdat de onderhandelingen over een nieuwe cao in de sector Transport en Logistiek helemaal zijn vastgelopen. Ook buiten Gelderland zijn er meerdere plekken waar de chauffeurs bijeenkomen. De bedoeling is om later vandaag samen te komen voor een manifestatie in Midden-Nederland. De actie wordt georganiseerd door de vakbond FNV.

Loonsverhoging

Op 15 maart stemden de leden het cao-bod van de werkgevers af en besloten massaal dat het tijd werd om actie te voeren. Volgens de vakbond zitten steeds meer chauffeurs en warehousemedewerkers werkloos thuis. Voor wie nog wel werk heeft wordt alles duurder, maar een loonsverhoging zit er volgens de werkgevers niet in. Ook klagen chauffeurs al jarenlang over buitenlandse chauffeurs die voor veel minder salaris rijden en daardoor het werk van chauffeurs in Nederland overnemen. De FNV is van plan de acties langzaam op te voeren.