Nieuws

Minister wil Romaproject uitbreiden

Minister wil Romaproject uitbreiden
De aanpak van de gemeente Ede tegen de uitbuiting van Roma-kinderen is succesvol, stelt minister Opstelten.
EDE - De aanpak van de gemeente Ede tegen de uitbuiting van Roma-kinderen is succesvol, stelt minister Opstelten.
Hij wil het programma in Ede nog 3 jaar langer financieren en het eventueel de komende jaren ook in andere gemeenten invoeren. Het ging om een samenwerkingsprogramma tussen vier gemeenten: Ede, Nieuwegein, Lelystad en Veldhoven.
De gemeente Ede laat in een reactie weten blij te zijn met het geld van de minister en het feit dat ze het project voort kan zetten.
Het komt vaak voor dat Roma-kinderen uit probleemgezinnen betrokken worden bij criminele activiteiten. Ook hebben ze te maken met uithuwelijking. In de nieuwe aanpak werken gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de Raad voor Kinderbescherming en Jeugdzorg veel beter samen. Ook treden ze harder op tegen crimineel of normoverschrijdend gedrag.
Uit vertrouwelijk onderzoek bleek begin dit jaar nog dat veel Edese criminaliteit in de criminaliteit zaten, zo meldde Nieuwsuur.

Dialoog

In het vervolgprogramma moet ook meer dialoog gaan komen met de Roma zelf. Het is de bedoeling dat ze mee gaan praten over oplossingen en meer verantwoordelijkheid gaan nemen voor normen en waarden in eigen kring.