Nieuws

Alpe d'HuZes wil streep onder het verleden

Alpe d'HuZes wil streep onder het verleden
Stichting Alpe d'HuZes heeft een raad van toezicht benoemd.
CULEMBORG - Stichting Alpe d'HuZes heeft een raad van toezicht benoemd.
Die moet onder meer een nieuw bestuur aanstellen. De raad van toezicht wordt geleid door de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk, Ed Kronenburg. Later dit jaar komt er ook  een vrijwilligersraad.
De goededoelenorganisatie uit Culemborg wil een streep zetten onder het recente verleden.  Ze kwam vorig jaar in een negatief daglicht te staan door berichten over oud-voorzitter Coen van Veenendaal.

Declareren voor advieswerk

Die declareerde 160.650 euro voor onder meer 'advieswerk', terwijl Alpe d'Huzes erop voorstond al het ingezamelde geld te besteden aan de strijd tegen kanker.
Een van de maatregelen is het opstellen van een bestedingsplan. Daarin staat hoeveel Alpe d'HuZes jaarlijks aan vooraf vastgelegde kankerthema's wil besteden.
Alpe d'HuZes is een jaarlijks evenement in Frankrijk waar fietsers en wandelaars de bekende 'fietsberg' Alpe d'Huez beklimmen. Door zich te laten sponsoren halen ze geld op voor KWF Kankerbestrijding.

'We hebben geen duidelijke keuzes gemaakt'

'In het verleden heeft het Alpe d'HuZesbestuur zaken als rolvermenging gedoogd en geen duidelijke keuzes gemaakt', meldt de instelling op haar website. 'Hierdoor zijn allerlei misverstanden ontstaan.'
Voorzitter van de raad van toezicht Kronenburg zegt: 'Samen met alle deelnemers, vrijwilligers, donateurs en wetenschappers gaan wij ervoor zorgen dat Alpe d'HuZes 2014 een prachtig evenement wordt. Op die manier zamelen we zoveel mogelijk geld in, waarmee wij de strijd tegen kanker onverkort voortzetten.'
Door de ophef rond Van Veenendaal schreven minder deelnemers zich in voor het naderende evenement, in de eerste week van juni. In 2013 bracht de actie voor KWF Kankerbestrijding ruim 29 miljoen euro op.