Nieuws

Inwoners Rivierenland zijn fanatiek afval aan het scheiden

Inwoners Rivierenland zijn fanatiek afval aan het scheiden
Inwoners van de regio Rivierenland zijn het nieuwe jaar fanatiek begonnen met het scheiden van afval.
GELDERMALSEN - Inwoners van de regio Rivierenland zijn het nieuwe jaar fanatiek begonnen met het scheiden van afval.
Dat meldt afvalinzamelaar Avri. Sinds 1 januari is de manier van afvalinzameling veranderd. Door goed te scheiden, kunnen inwoners geld besparen.
In januari en februari werd vergeleken met dezelfde periode vorig jaar ruim 1,1 miljoen kilo extra aan gft ingezameld. Dat is een stijging van ongeveer 50 procent. Bij de plastic verpakkingsmaterialen ging het nog beter: 242.000 kilo extra; een stijging van ruim 60 procent. Ook werd er meer papier en textiel opgehaald.

Veel minder restafval

Het nieuwe systeem leidde ertoe dat er bijna 3 miljoen kilo minder restafval is ingezameld. Dat is een daling van 37 procent. Er was gerekend op een daling van 30 procent.
Volgens Avri is 2 maanden te kort om conclusies voor een heel jaar te kunnen trekken. Zo zou het kunnen dat veel inwoners eind vorig jaar veel restafval aanboden, zodat ze dat bij de eerste ronde in het nieuwe jaar niet hoefden te doen.

Zakken naast de container

Bijna iedereen zet volgens Avri het afval goed aan de weg of brengt het netjes naar de ondergrondse containers. Op sommige plekken in de binnensteden worden wel meer zakken naast de containers gezet. Diverse mensen zijn al beboet. Volgens Avri leert de ervaring uit andere regio's dat het aantal bijplaatsingen later weer afneemt.