Nieuws

Vogelgriep in Bruchem; 10.000 legkippen worden gedood

Vogelgriep in Bruchem; 10.000 legkippen worden gedood
Op een pluimveebedrijf in Bruchem (gemeente Zaltbommel) is vogelgriep geconstateerd.
BRUCHEM - Op een pluimveebedrijf in Bruchem (gemeente Zaltbommel) is vogelgriep geconstateerd.
Het bedrijf heeft buitenuitloop. De ruim 10.000 legkippen worden gedood.
Het gaat waarschijnlijk om de milde H5-variant, meldt het ministerie van Economische Zaken. Omdat die zich kan ontwikkelen tot een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant, moet het bedrijf worden geruimd.
In een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf mogen geen pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel worden vervoerd. Het verbod geldt in principe voor 21 dagen. 8 bedrijven binnen het gebied worden onderzocht. 

Hoe wordt vogelgriep verspreid?

Trekvogels, vooral wilde eenden, dragen milde varianten van het virus bij zich zonder daar zelf ziek van te worden. Vogels kunnen het virus aan elkaar doorgeven via ademhaling, oogvocht en mest. Kippen en kalkoenen zijn het meest gevoelig voor besmetting. Ook mensen en handelstransporten kunnen het virus verspreiden. Reizigers kunnen dat bijvoorbeeld al doen via een restje vogelpoep onder hun schoenen.

Vogelgriep in Nederland

In 2003 werd de Nederlandse pluimveesector getroffen door de vogelgriep (H7N7). Op 1349 pluimveehouderijen werden kippen, kalkoenen en eenden gedood. In totaal zijn 30,7 miljoen landbouw- en hobbydieren geruimd. 19 mensen die bij het doden van de zieke dieren waren betrokken, raakten besmet met het virus. Een dierenarts uit Rosmalen is hieraan overleden. Ook in de jaren daarna dook het virus met enige regelmaat op, maar kon de besmetting telkens beperkt worden tot hooguit enkele bedrijven.