Nieuws

'Meer toezicht labs na misser met pizza paardenvlees'

'Meer toezicht labs na misser met pizza paardenvlees'
Voedsellaboratorium Rikilt van de Wageningen Universiteit wil dat er scherper toezicht komt op commerciële laboratoria die ons eten onderzoeken.
WAGENINGEN - Voedsellaboratorium Rikilt van de Wageningen Universiteit wil dat er scherper toezicht komt op commerciële laboratoria die ons eten onderzoeken.
Ook SP-Kamerlid Henk van Gerven pleit hiervoor. Aanleiding is een steekproef die wordt beschreven in het boek 'Uitgebeend, hoe veilig is ons voedsel nog' van onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout.

Pizza paardenvlees

Acht laboratoria kregen een pizza met paardenvlees om te onderzoeken. Drie van de acht konden het vlees niet ontdekken. Een opmerkelijke uitkomst omdat de laboratoria allemaal geaccrediteerd zijn en aan strenge eisen moeten voldoen. De laboratoria worden door voedingsmiddelenbedrijven ingeschakeld om de veiligheid van hun producten te controleren.  
De controle van ons eten is in handen van de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 'Die organisatie is helemaal verzwakt', zegt Marcel van Silfout in deze reportage:

Niet iedere test is hetzelfde

In reactie op de uitkomst van de steekproef zeggen twee Gelderse laboratoria, die niet met naam genoemd willen worden, dat het logisch is dat er verschillen zitten in de resultaten. Volgens de laboratoria is de apparatuur niet altijd nauwkeurig en niet alle kennis is altijd aanwezig. 'De meting op de snelweg wordt ook altijd bijgesteld als je te hard rijdt en de ene liniaal is de andere niet.'
Verder noemen de laboratoria de voorbereiding erg belangrijk. 'Wat is de samenstelling van je mengsel dat je bemonstert? Als er schimmel op de korst van een brood zit, hoeft dat niet in de rest van het brood te zitten. Het is dus maar net wat voor materiaal je test.' En, om nog even terug te gaan naar de pizza; het maakt veel uit of je die een week laat liggen of meteen test.

Geen accreditatie voor paardenvleesonderzoek

Uit navraag van Omroep Gelderland blijkt dat het maar de vraag is of alle laboratoria wel op paardenvlees mogen onderzoeken. Dat zegt een woordvoerder van de Raad voor de Accreditatie. 'Het bedrijf moet geaccrediteerd zijn voor dna-analyse van vlees en als ik er nu naar kijk ziet het er naar uit dat de commerciële laboratoria hier geen accreditatie voor hebben. Dat betekent dat we niet weten hoe ze bepalen dat het paardenvlees is en of het vergelijkbaar is met elkaar.'  

'Controleer een keer extra'

Als een laboratorium zegt dat er op paardenvlees onderzocht kan worden moet zo`n bedrijf dat ook wel echt kunnen, zegt Rikilt. Het Wageningse lab zou dan ook graag zien dat de bemonstering van de laboratoria in een steekproef extra wordt gecontroleerd, om zo de controle op onze voedselveiligheid te verbeteren.  

Gevaarlijk of onderbuikgevoel?

NVWA geeft toe dat er een gebrek is aan controle op laboratoria. De NVWA doet zelf geen onderzoek naar de kwaliteit en manier van meten bij private laboratoria. De Raad voor Accreditatie doet dat wel, maar zegt dat er inderdaad beter gecontroleerd kan worden. Jan van Poel, directeur van De Raad van accreditatie, vindt dat de NVWA en zijn raad beter moeten samenwerken en informatie moeten uitwisselen. 'Verder ga ik er alsnog vanuit dat dit een incident is. Vooralsnog is de vraag of er mensen ziek van worden. Hoe gevaarlijk is het resultaat? Of gaat het hier om een onderbuikgevoel dat aangewakkerd wordt?'