Nieuws
'Meer toezicht labs na misser met pizza paardenvlees'

WAGENINGEN - Voedsellaboratorium Rikilt van de Wageningen Universiteit wil
dat er scherper toezicht komt op commerciële laboratoria die ons eten
onderzoeken.
Ook SP-Kamerlid Henk van Gerven pleit hiervoor. Aanleiding is een steekproef die wordt beschreven in het boek 'Uitgebeend,
hoe veilig is ons voedsel nog' van onderzoeksjournalist Marcel van
Silfhout.
Pizza paardenvlees
Acht laboratoria kregen een pizza met paardenvlees om te onderzoeken. Drie
van de acht konden het vlees niet ontdekken. Een opmerkelijke uitkomst omdat de
laboratoria allemaal geaccrediteerd zijn en aan strenge eisen moeten voldoen. De laboratoria worden door voedingsmiddelenbedrijven ingeschakeld om de
veiligheid van hun producten te controleren.
De controle van ons eten is in
handen van de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 'Die
organisatie is helemaal verzwakt', zegt Marcel van Silfout in deze reportage:
Niet iedere test is hetzelfde
In reactie op de uitkomst van de steekproef zeggen twee Gelderse
laboratoria, die niet met naam genoemd willen worden, dat het logisch is dat er
verschillen zitten in de resultaten. Volgens de laboratoria is de apparatuur
niet altijd nauwkeurig en niet alle kennis is altijd aanwezig. 'De meting op de
snelweg wordt ook altijd bijgesteld als je te hard rijdt en de ene liniaal is
de andere niet.'
Verder noemen de laboratoria de voorbereiding erg belangrijk. 'Wat is de
samenstelling van je mengsel dat je bemonstert? Als er schimmel op de korst van
een brood zit, hoeft dat niet in de rest van het brood te zitten. Het is dus
maar net wat voor materiaal je test.' En, om nog even terug te gaan naar de
pizza; het maakt veel uit of je die een week laat liggen of meteen test.
Geen accreditatie voor paardenvleesonderzoek
Uit navraag van Omroep Gelderland blijkt dat het maar de vraag is of alle
laboratoria wel op paardenvlees mogen onderzoeken. Dat zegt een woordvoerder
van de Raad voor de Accreditatie. 'Het bedrijf moet geaccrediteerd zijn voor
dna-analyse van vlees en als ik er nu naar kijk ziet het er naar uit dat de
commerciële laboratoria hier geen accreditatie voor hebben. Dat betekent dat we
niet weten hoe ze bepalen dat het paardenvlees is en of het vergelijkbaar is
met elkaar.'
'Controleer een keer extra'
Als een laboratorium zegt dat er op paardenvlees onderzocht kan worden moet
zo`n bedrijf dat ook wel echt kunnen, zegt Rikilt. Het Wageningse lab zou dan
ook graag zien dat de bemonstering van de laboratoria in een steekproef extra
wordt gecontroleerd, om zo de controle op onze voedselveiligheid te verbeteren.
Gevaarlijk of onderbuikgevoel?
NVWA geeft toe dat er een gebrek is aan controle op laboratoria. De NVWA
doet zelf geen onderzoek naar de kwaliteit en manier van meten bij private
laboratoria. De Raad voor Accreditatie doet dat wel, maar zegt dat er inderdaad
beter gecontroleerd kan worden. Jan van Poel, directeur van De Raad van
accreditatie, vindt dat de NVWA en zijn raad beter moeten samenwerken en
informatie moeten uitwisselen. 'Verder ga ik er alsnog vanuit dat dit een
incident is. Vooralsnog is de vraag of er mensen ziek van worden. Hoe
gevaarlijk is het resultaat? Of gaat het hier om een onderbuikgevoel dat
aangewakkerd wordt?'