Nieuws

Zo proberen partijen uw stem binnen te halen

Zo proberen partijen uw stem binnen te halen
Het zal weinig mensen ontgaan zijn: het is verkiezingstijd.
ARNHEM - Het zal weinig mensen ontgaan zijn: het is verkiezingstijd.
Nog iets meer dan een week, en dan wordt in bijna alle Gelderse gemeentes weer een nieuwe gemeenteraad gekozen.
Dorpen en steden hangen vol met verkiezingsaffiches, maar toch blijkt uit onderzoek dat niet veel mensen uiteindelijk naar de stembus zullen gaan. Met een flyer, een roos of een appel red je het niet, er is meer voor nodig om de twijfelaars binnen te slepen.
De politieke partijen geven de moed niet op en proberen op allerlei mogelijke manieren om uw stem binnen te halen. Rond de gemeenteraadsverkiezingen is er wat dat betreft een traditie hoog te houden, want elke 4 jaar zijn er geslaagde en minder geslaagde ideeen. 
Ook in de campagne van dit jaar zijn er weer opvallende zaken. Een korte bloemlezing.

De vuilniszakken zijn te duur

Jo Janssen van de politieke partij Gewoon Nijmegen maakt zich erg boos over vuilniszakken die duurder zijn geworden.
We blijven even in de sfeer van het vuilnis, want ook GroenLinks in Apeldoorn heeft daar iets over te zeggen. Het resultaat is een Charlie Chaplin-achtig filmpje.  
De PvdA in Montferland probeert het met een onverstaanbare toespraak in een nagemaakt jeugdjournaal-decor. Hier wordt niemand gelukkig van. 
Wie de film van de SGP in Barneveld helemaal wil zien, kan er het beste eens goed voor gaan zitten. De video duurt bijna een kwartier.
Eerlijk is eerlijk: er zijn ook filmpjes die een stuk beter zijn. Zoals die van Lokale Partij IPV in Brummen:

Complete winkel

Het CDA in Wageningen heeft alle kandidaten vrije dagen laten opnemen en bemand in het centrum een verkiezingswinkel. De popup-store werd een stuk bekender na een weinig vleiende column van Marcel van Roosmalen in nrc.next.
Er zijn dit jaar relatief weinig verkiezingsfilmpjes gemaakt met meezingers. Misschien was de creatieve inspiratie op, maar het zou ook kunnen dat de partijen hebben geleerd van vier jaar geleden. Toen werd in Gelderland een aantal filmpjes gemaakt met inhakers die het vooral goed zouden doen als cabaret.
Zo liet het CDA in Wijchen zich van haar artistieke kant zien met een eigen versie van YMCA.

Zingen met de ChristenUnie

Wie zelf wil zingen, kan zich uitleven bij de ChristenUnie in Ede. Daar wordt op zaterdag 15 maart een verkiezingsconcert gegeven door de christelijke band Trinity. De partij is slim genoeg om te vermelden dat het die avond niet gaat om politieke standpunten, maar om muziek. De toegang is overigens gratis, aanmelden wel noodzakelijk.

De VVD in Winterswijk vond het een goed idee om het logo van de partij met een mal op een vies zebrapad te spuiten.
Het CDA in Brummen verloot taarten, kaasplankjes en andere kleine cadeautjes onder bewoners die een verkiezingsposter achter hun raam hebben hangen.

En dan nog dit

Campagnefilmpjes van buiten Gelderland zijn er uiteraard ook genoeg: de website reclameblog.com heeft een fraai overzicht.
En wie op de valreep nog reclame wil maken voor de VVD, kan terecht op deze website om zelf een poster in elkaar te knutselen.