Nieuws

Jongen (7) uit Doornenburg vindt fossiel grootste dino

Jongen (7) uit Doornenburg vindt fossiel grootste dino
Tien meter lang, 5000 kilo en een bek vol scherpe tanden.
DOORNENBURG - Tien meter lang, 5000 kilo en een bek vol scherpe tanden.
Een vader en zoon uit Doornenburg deden 10 jaar geleden de vondst van hun leven. In Portugal stuitten ze op een deel van het skelet van een Torvosaurus gurney, de grootste vleesetende dinosauriër van Europa. Het beest leefde zo'n 150 miljoen jaar geleden.
De fossielenjagers mochten er al die jaren niet over praten en dat was niet makkelijk. 'Gelukkig mag ik het nu luid van de daken schreeuwen', zegt vader Aart Walen in het tv-programma EenVandaag. Zijn destijds 7-jarige zoon Jacob vond de resten bij de kust, ten noorden van Lissabon. 'In het begin wisten we niet wat het was. Je ziet maar een stukje bruin spul uit een brok steen steken', legt Aart uit. 'We zijn het gaan open pulken en hebben in de buurt nog meer brokstukken gevonden met fossielen erin.'

In de koffer mee naar huis

De amateurarcheoloog wilde de vondst melden bij een Portugees museum, maar het personeel bleek op vakantie te zijn. 'Ik heb het toen maar mee naar huis genomen en ben het lekker zelf gaan bekijken op mijn gemakje.' Aart wist eigenlijk al meteen dat hij iets bijzonders in handen had.
In eerste instantie dachten de archeologen de botten te hebben gevonden van een Torvosaurus tanneri, een dinosoort die vooral in Noord-Amerika geleefd moet hebben. Nu blijkt dat het om een nieuwe soort gaat: de Torvosaurus gurneyi.

Embryo in een ei

De vader en zoon vonden ook een embryo in een ei dat van hetzelfde roofdier moet zijn geweest. 'Die vondst heb ik na een jaar teruggeven aan het museum. Daar waren ze zo blij en enthousiast over. Ze hebben daar een persconferentie van gemaakt, waarbij mijn zoon Jacob als vinder toentertijd wereldberoemd is geworden.' Portugese wetenschappers hebben inmiddels een totale reconstructie gemaakt en het resultaat is verbijsterend. Nooit eerder is in Europa zo'n grote dinosaurus gevonden.

Elk jaar terug om te zoeken

Sinds de spectaculaire ontdekking in 2003 gaan vader en zoon elk jaar terug naar Portugal om te zoeken. 'De familie gaat dan ook mee. Die gaan lekker op vakantie', lacht Aart. Ook nu kan hij niet wachten om terug te gaan. 'Er zijn daar wat flinke stormen geweest de afgelopen tijd. Ik sta te popelen om erheen te gaan om te kijken wat voor moois er allemaal neer is gestort.'
Foto: de vinders van het fossiel