Nieuws

Kent u de Kinder-en jongerenrechtswinkel Gelderland ?

Kent u de Kinder-en jongerenrechtswinkel Gelderland ?
We kennen allemaal wel de rechtswinkel, maar er bestaat ook een Kinder-en jongerenrechtswinkel Gelderland.
NIJMEGEN - We kennen allemaal wel de rechtswinkel, maar er bestaat ook een Kinder-en jongerenrechtswinkel Gelderland.
Een team van studenten geven Kinderen gratis rechtshulp en juridisch advies. 'Vorig jaar hebben we bijna 300 zaken gehad' , laat derde jaars rechtenstudente Nerma Gusic weten.  Toch is het voor de rechtswinkel voor jongeren best lastig om het hoofd boven water te houden.

Sponsoren gezocht

Doordat de subsidiegelden minder zijn geworden en het moeilijker is geworden om sponsoren te vinden. Is het lastig voor de Kinder-en jongerenrechtswinkel om jongeren de hulp te kunnen bieden die nodig is. 'Juridische boeken bijvoorbeeld zijn essentieel bij het werk dat wij verrichten, maar zonder sponsoren zijn wij meestal niet in staat om deze zelf aan te schaffen. Ook is het erg lastig geworden om acties te organiseren die onze naamsbekendheid vergroten', aldus Nerma.

Hulpvraag

De meeste jongeren hebben vragen over de omgangsregeling bij een scheiding. Maar kinderen kunnen ook terecht met vragen over schulden, wat te doen als je een strafbaar feit hebt gepleegd of vragen over regels op school. Mag een leraar bijvoorbeeld je mobieltje in beslag nemen?

Mochten er zaken zijn die erg lastig zijn dan kunnen de studenten altijd terecht bij zogenoemde contactadvocaten. 'Op deze manier kunnen wij de kinderen altijd van deskundig advies voorzien', aldus Esra  Stoll.

Bereikbaar

Jongeren met vragen kunnen twee keer per week terecht op het telefonisch spreekuur. "We zijn op maandag en woensdagmiddag tussen 14.00 uur en 17.00 uur bereikbaar. Maar op die tijden is ook een chatfunctie van de webiste bereikbaar" , vertelt Esra Stoll 

Naast de spreekuren geven de studenten ook voorlichting op scholen en bezoeken zij twee keer in de maand jeugdgevangenis 'De Hunneberg' in Nijmegen om ook daar de jongeren te helpen.