Nieuws

ROCOV: papieren treinkaartje wordt duurder

ROCOV: papieren treinkaartje wordt duurder
Het papieren treinkaartje op de regionale spoorlijnen is vanaf 2 april duurder.
ARNHEM - Het papieren treinkaartje op de regionale spoorlijnen is vanaf 2 april duurder.
Het gaat volgens het ROCOV om een landelijke prijsstijging van gemiddeld 3,6 procent. Dat heeft staatssecretaris Mansveld afgesproken met provincies en vervoerders. De regionale reizigersorganisatie ROCOV is hier niet gelukkig mee.

Voordeliger

Nu is het, voor reizigers die met meerdere vervoerders reizen, voordeliger om met een papieren treinkaartje te reizen dan met de ov-chipkaart.
Dat komt omdat het kilometertarief van NS in de meeste regio's lager is. Bovendien geeft NS op de langere reizen een korting over het hele traject. Volgens voorzitter Ben Mouw van ROCOV kan het op een retourreis tussen Winterswijk en Den Haag bijvoorbeeld wel bijna 10 euro schelen.
Volgens de vervoerders valt de prijsstijging veel lager uit. Een retourtje Den Haag - Winterswijk zou met ingang van 2 april minder dan een euro duurder worden.
Overheden en vervoerders willen wil dat de OV-chipkaart meer gebruikt wordt. De NS-automaten op de stations zijn duur in onderhoud. Bovendien wordt een aantal stations op termijn afgesloten met poortjes.

Arriva en Connexxion

Overheden en vervoerders willen de tarieven van de NS en de regionale lijnen (Arriva en Connexion) voor het papieren kaartje vanaf 2 april gelijkschakelen. Vanaf juli worden de tarieven voor de OV-chipkaart gelijk geschakeld.
Dit betekent dat ook op de regionale lijnen een korting voor lange reizen (langer dan 41 km) wordt ingevoerd. De provincie denkt dat hiermee de reiziger met papieren kaartje per saldo niet veel duurder uit is. De ROCOV vindt dat de reiziger met papieren kaartje wel duurder uit is. 

Duurder heen dan terug

Mouw: 'Bovendien krijg je vanaf 2 april de belachelijke situatie dat een ritje met een papieren kaartje vanaf Winterswijk - Den Haag duurder is dan van Den Haag naar Winterswijk.'
Volgens de provincie maakt 60 procent van de incidentele treinreizigers geen gebruik van de OV-chipkaart, maar koopt een kaartje uit de automaat. Dit is voor het ROCOV dan ook reden om te pleiten voor behoud van de automaten op de stations.