Nieuws

Provincie steekt toch miljoenen in sportvoeding

Provincie steekt toch miljoenen in sportvoeding
Gedeputeerde Traag heeft toch steun gekregen voor het plan voor het oprichting van instituut Eat2Move.
ARNHEM - Gedeputeerde Traag heeft toch steun gekregen voor het plan voor het oprichting van instituut Eat2Move.
Het gaat om een kennisinstituut voor de ontwikkeling van innovatieve sportvoedingsmiddelen dat de provincie met 4,5 miljoen euro wil subsidiëren.
In de statencommissievergadering begin februari hadden bijna alle partijen in Provinciale Staten forse kritiek op het plan.

Subsidie in twee delen

Nu de provincie de subsidie opdeelt in een subsidie nu en in 2017, is er toch een meerderheid voor het plan. Als het project in 2017 bijvoorbeeld onvoldoende banen heeft opgeleverd, zou dat kunnen betekenen dat het Gelderse Parlement er dan geen 2 miljoen euro in steekt.
Het kennisinstituut is een consortium van de Wageningen Universiteit, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, sportkoepel NOC*NSF, ziekenhuis Gelderse Vallei, InnoSportNL, FrieslandCampina, Sportcentrum Papendal en NIZO food research.

Kritiek

GroenLinks, PVV en SP en vinden de ontwikkeling van sportvoeding geen taak van de provincie. Ook is er kritiek op subsidie voor een initiatief waar een groot bedrijf met een miljardenomzet als FrieslandCampina bij betrokken is.
Gedeputeerde Traag stelt dat Eat2Move ook banen moet opleveren. Bovendien zouden ook ouderen en zieken profiteren van het kennisinstituut Eat2Move.