Nieuws

5 tips als je met je wagen de plomp inrijdt

5 tips als je met je wagen de plomp inrijdt
Het is de schrik voor elke automobilist: een ongeluk.
NIJMEGEN - Het is de schrik voor elke automobilist: een ongeluk.
En wie met zijn auto te water raakt, raakt vaak in paniek. En angst is een slechte raadgever voor wie uit de auto moet zien te komen. Woensdagmorgen reed een bestuurder in Hengelo een vijver in. En die automobilist reed vanwege een lichamelijke beperking in een aangepaste auto.
Op meerdere plekken in Gelderland kunt u terecht voor cursussen auto te water. Maar van ons krijgt u alvast de volgende tips.
  1. Draag altijd de autogordel, ook achterin. Bij het te water raken van een auto kan de klap op het water net zo hard zijn als bij een frontale botsing. Heeft de auto airbags, dan lopen die snel leeg, zodat ze ontsnappen uit de auto niet belemmeren.
  2. Laat de EHBO-doos, speakers, gereedschap en andere spullen nooit los in de auto staan. Bij een noodstop vliegen die door de wagen.
  3. Rijd niet rond met losse kussens. Die gaan op het water drijven en belemmeren daardoor het ontsnappen uit de auto. 
  4. Maak gebruik van een autogordelmes, samen met een ruitentikker (lifehammer), zodat u in nood uzelf en anderen kunt bevrijden. Plaats de tikker binnen handbereik op een vaste plek, zodat na een botsing het gereedschap niet door de wagen slingert.
  5. Doe uw verlichting aan, dan kunnen hulpdiensten u vinden.
Meer tips, waaronder over na het zinken van de auto, vindt u op de pagina van de Nijmeegse Reddingsbrigade.