Nieuws

De Sotsji komt uit Tuil

De Sotsji komt uit Tuil
Sotsji is niet alleen meer de naam van de plek waar de Olympische Spelen plaatsvinden.
TUIL - Sotsji is niet alleen meer de naam van de plek waar de Olympische Spelen plaatsvinden.
Het is ook een sneeuwwitte chrysant, gekweekt door Jan-Willem de Jong van kwekerij Retine in Tuil, gemeente Neerijnen. Hij kweekt zo'n 25.000 Sotsji's per week.
De bloem was ook in de race voor het boeketje op de Olympische Spelen maar daar heeft De Jong vriendelijk voor bedankt. Hij moest zo'n 35.000 euro betalen, bovenop het schenken van de chrysanten. Ondanks de wereldwijde reclame die hij ermee zou kunnen maken, werd dit de kweker uit Tuil te gek.
Het merendeel van Sotsji's komt alsnog in Rusland terecht. Door Internationale Vrouwendag op 8 maart is er veel vraag naar de bijzondere chrysant. 95% gaat naar Rusland, maar u kunt de bloem ook tegenkomen in de supermarkt in Nederland.
De kweker in Tuil ontwikkelt regelmatig nieuwe rassen. Hij moest nog een naam hebben voor de witte chrysant en vond de Olympische Spelen een goede aanleiding om de chrysant Sotsji te noemen.

Band met Rusland heel belangrijk

'Gelukkig is er geen boycot gekomen. Rusland is voor agrarisch Nederland heel belangrijk.' De Jong heeft een duidelijke mening over de discussie die losbarstte met betrekking tot de homorechten in Rusland. 'Ik was heel blij dat die koning en die koningin in Sotsji.
'Ieder menselijk recht moet gerespecteerd worden, ook voor homo's, maar we moeten er wel voorzichtig mee omgaan en niet hard voorop gaan lopen. De cultuur is daar nog niet zo ver als wij daar zijn. Dat komt daar ook wel goed, maar dat kan wel tien of vijftien jaar duren. Je moet met elkaar in gesprek blijven.'