Nieuws

Bobslee: Esmà Kamphuis verrast met 4e plaats

Bobslee: Esmà Kamphuis verrast met 4e plaats
Bobsleepilote Esmé Kamphuis uit Hattem is met remster Judith Vis bij de Olympische Spelen als 4e geëindigd.
SOTSJI - Bobsleepilote Esmé Kamphuis uit Hattem is met remster Judith Vis bij de Olympische Spelen als 4e geëindigd.
Het is de beste prestatie ooit voor een Nederlands team.
Kamphuis, arts in Amsterdam, was na de 3e run van de 6e naar de 5e plaats geklommen. Na een goede laatste run ging  ze de Duitse Sandra Kiriasis voorbij.
Het olympisch goud ging naar de Canadese titelverdedigster Kaillie Humphries. De Amerikaanse Elena Meyers verspeelde in de laatste run het goud en pakte zilver. Brons was er voor Jamie Greubel uit de Verenigde Staten.

Kamphuis blij

'Als je me aan het begin van het seizoen zou hebben gevraagd hoe ik hier als nummer 4 zou staan, had ik gezegd dat ik zwaar depressief zou zijn. Maar nu, na een lastig seizoen, ben ik er blij mee. Ook al staan we naast het podium', aldus Kamphuis.
'Het gat naar het podium was te groot. Al denk je als je, met nog drie bobs te gaan de snelste tijd hebt: it ain't over till it's over. Maar we hebben gevochten voor wat we waard waren en laten zien wat we kunnen', vindt Kamphuis.

'Sportcarrière nog niet af'

Kamphuis zei maanden geleden dat de Spelen in Sotsji haar laatste wedstrijd in de bobslee zou zijn. Nu twijfelt ze. 'Ik heb steeds gezegd: de gynaecologie kan niet langer wachten, maar ik denk dat ik nog eens ga praten met mensen van het ziekenhuis in Amsterdam. Ik heb het gevoel dat mijn sportcarrière niet af is', zei de 30-jarige arts.
Vis (33) houdt het wel voor gezien, meldde ze. 'Ik was al werkzaam als chemisch analist bij DSM, maar daar hebben ze me weinig gezien het afgelopen jaar. Ik mag er terugkomen. Ik ga ervan uit dat dit mijn laatste wedstrijd was. Het is een mooie afsluiter.'