Nieuws

Accijns op brandstof gaat voorlopig niet omlaag

Accijns op brandstof gaat voorlopig niet omlaag
Het kabinet draait de verhoging van accijnzen op diesel en lpg voorlopig niet terug.
ARNHEM - Het kabinet draait de verhoging van accijnzen op diesel en lpg voorlopig niet terug.
Pas in mei is duidelijk of er door de maatregel massaal over de grens wordt getankt, zei staatssecretaris Wiebes in het Vragenuur in de Tweede Kamer.
Volgens Wiebes kan er geen besluit worden genomen op basis van een steekproef van 1 maand. Het kabinet wil 3 maanden meten. De cijfers van maart zijn pas in mei binnen. In de Kamer is geen meerderheid voor een debat op korte termijn.
Volgens CDA-Kamerlid Omtzigt is de accijnsverhoging een verschrikkelijke maatregel die het kabinet meteen moet terugdraaien. Het levert volgens hem niets op voor de schatkist, accijnsopbrengsten lekken weg naar de buurlanden en bedrijven gaan failliet. 'Het kabinet jaagt mensen de grens over. Merkel en Di Rupo lachen in hun vuistje over de Hollandse vrijgevigheid.'
Minister-president Rutte temperde vrijdag al de verwachting dat de accijnsverhoging snel wordt teruggedraaid. Hij zei dat precies in kaart wordt gebracht wat de gevolgen voor de pomphouders in de grensstreek zijn. 'In de richting van de zomer' is er meer duidelijk, aldus Rutte toen.