Nieuws

Europese bizon dit jaar naar de Veluwe?

BARNEVELD - Het is nog de vraag of de Europese bizon dit jaar al naar de Veluwe komt.
Feit is wel dat er steeds meer draagvlak is om de wisent uit te zetten op de Veluwe. Volgens de burgemeester van Barneveld blijkt tijdens bijeenkomsten dat bewoners en ondernemers het steeds meer zien zitten. 

40 jaar gepraat

Er wordt al 40 jaar gepraat over het uitzetten van de wisent op de Veluwe. Het dier is de Europese versie van de Amerikaanse bizon en kwam tot honderd jaar geleden in Europa in het wild voor. Het dier was bijna uitgestorven en alleen nog te zien in dierentuinen. Door fokprogramma's is het aantal nu flink gegroeid.

Discussie over veiligheid

Lange tijd was er op de Veluwe volop discussie over de veiligheid. Volwassen mannetjes zijn namelijk bijna 2 meter hoog en kunnen wel 1000 kilo wegen. Daarbij zijn ze een stuk wilder dan bijvoorbeeld de Schotse hooglanders die ook op de Veluwe grazen.   
De plannen zoals die er nu liggen zijn om het dier in een afgesloten gebied rond het militaire schietterrein de Harskamp een plek te geven. Op termijn moeten er dan begeleidde excursies komen. Staatsbosbeheer is bereid om een gebied voor een aantal jaar ter beschikking te stellen als er voldoende draagvlak is onder de bevolking. De gemeente Barneveld is enthousiast. Volgens burgemeester Asje van Dijk biedt het uitzetten van de wisent kansen voor recreatie en toerisme. De wisent zou een publiekstrekker moeten worden. 

50 meter afstand

Daar hebben ze in de Kennemerduinen bij Bloemendaal aan zee ervaring mee. 7 jaar geleden werden hier wisenten uitgezet. Volgens de boswachter van het gebied is er veel extra belangstelling door het dier. Wat betreft de veiligheid waren de dieren in eerste instantie ook afgescheiden van het publiek. De beesten konden alleen op afstand worden bewonderd met bijvoorbeeld begeleidde excursies. Sinds 2 jaar loopt er ook een wandelpad door het gebied. Wel raadt de boswachter aan om zeker 50 meter afstand te bewaren en de dieren vooral met rust te laten. De Kennemerduinen is de enige plek waar de dieren in het wild leven. Ook komen ze voor in Natuurpark Lelystad.
In Gelderland worden de vorderingen van die projecten met veel belangstelling gevolgd. Volgens burgemeester Van Dijk van Barneveld zijn al veel hobbels genomen en is er draagvlak voor het uitzetten van het dier. Wel moet nog een gat in de begroting van zo'n 50.000 euro worden gevuld. Als dat lukt kan de wisent al op zeer korte termijn terug kunnen keren naar de Veluwe.