Lingewaard

Schietsportvereniging zoekt blinden

BEMMEL - Schietsportvereniging Op de Korrel zoekt blinde en slechtziende leden.
Bij de schietsportvereniging is al één visueel gehandicapte schutter actief: John Kuster. De club wil de hiervoor aanwezige voorzieningen graag vaker gebruiken.

Richten met geluid

Kuster is geboren met een visuele handicap en ziet nog maar 10%. Hij schiet met een aangepast wapen. De schietsportvereniging heeft de mogelijkheden om via geluid en extra licht te schieten zonder zicht. Omdat deze voorzieningen er al zijn, roept de schietclub andere slechtzienden of blinden op om ook te komen schieten.

"Ik schiet met mijn oren"

Kuster: "Ik schiet met mijn oren". Op het geweer zit een akoestisch vizier en een kijker met een licht-sensor. Op de schietbaan is een extra lamp gericht op de schietschijf. Via het extra licht en het geluid van zijn akoestisch vizier weet de bijna blinde schutter hoe hij moet schieten. Hoe hoger de toon hoe dichter de bijna blinde schutter bij de roos zit. Bij lage tonen weet Kuster dat hij niet goed schiet.

Braille schietschijf

Omdat visueel gehandicapten niet (goed) kunnen zien of ze goed geschoten hebben, gebruikt Kuster een schietschijf waarbij met een naald in de roos geprikt is. Hij voelt dan de oneffenheid in de roos en de gaten daaromheen door zijn kogels.