Nieuws

CarriÃre Groothuis compleet met olympisch goud

SOTSJI - Met zijn gouden medaille op de Olympische Spelen is de carrière van schaatser Stefan Groothuis uit Voorst vervolmaakt.Al wereldkampioenDe 32-jarige sprinter werd in 2012 ook al wereldkampioen sprint en pakte ook de mondiale titel op zijn favoriete 1000 meter.
Ook werd hij zes keer Nederlands kampioen sprint. Op de Olympische Spelen van 2010 wilde het allemaal net niet lukken. Groothuis strandde net naast het podium op de vierde plaats.

Dieptepunten

De inwoner van Voorst kende ook veel dieptepunten in zijn loopbaan. Zo miste hij in 2007/2008 een seizoen door een afgescheurde achillespees en brak hij bijna een jaar geleden zijn enkel na een seizoen, dat mede door ziekte grotendeels was mislukt. Zo werd hij slechts zeventiende toen hij zijn wereldtitel verdedigde. In 2011 leed Groothuis aan een zware depressie.

Opbouw naar goud

Stefan Groothuis plande zijn opbouw naar de Spelen uiterst zorgvuldig in de wetenschap dat het vrijwel zeker zijn laatste kans was op olympisch eremetaal. Hij ging vlak voor het begin van het seizoen met zijn ploeg nog op trainingskamp in Italië. Op het Nederlands kampioenschap afstanden plaatste hij zich maar net voor de wereldbekerwedstrijden, waarin hij telkens niet in de buurt kwam van podiumplaatsen. Maar tijdens het olympisch kwalificatietoernooi was de vorm al aangescherpt en plaatste hij zich overtuigend als winnaar van de 1000 meter. In de opbouw naar Sotsji liet hij het WK Sprint bewust liggen en na zijn mindere optreden met val op de 500 meter, pakte hij overtuigend goud op zijn favoriete 1000 meter.