Nieuws

Oordoppen voor Gelderse Fanfareleden

Oordoppen voor Gelderse Fanfareleden
Gelderse Fanfare-orkestleden spelen vanaf nu met oordoppen in ter bescherming van hun gehoor.
ARNHEM - Gelderse Fanfare-orkestleden spelen vanaf nu met oordoppen in ter bescherming van hun gehoor.
Rond de 25 orkestleden oefenen met deze gehoorbeschermers om zo te voorkomen dat hun gehoor achter uit gaat.

Taboe

Er rust volgens Henk van 't Hul van het Gelders Fanfare Orkest een taboe op gehoorproblemen. "Als muzikanten aangeven dat ze slecht horen is dat wel een stap". "Er is één iemand die voortdurend een pieptoon hoort".
Deze week starten de muzikanten van het Gelderse Fanfare Orkest met het testen van de oordoppen maar tijdens het concert gaan ze weer uit. In maart test het orkest na weken oefenen pas de gehoorbeschermers bij een concert voor publiek. 

120 decibel

Volgens orkestlid Henk van 't Hul kan kan een orkest net zo hard klinken als bijvoorbeeld opstijgende vliegtuigen zo rond de circa 120 decibel of méér. Volgens experts kan blootstelling aan 80 decibel al invloed hebben. Het ligt er wel aan hoe vaak dat dan is gebeurd.
Roeliena Top van het Gelders Fanfare orkest zegt dat het best lastig kan zijn met oordoppen in op een instrument spelen omdat je het geluid om je heen en van jezelf anders hoort. Top: "Lijkt op zingen met vingers in je oren". Of de pilot met oordoppen succes heeft zal later blijken.