Nieuws

'Red boekhandels Polare in het oosten van Nederland'

ARNHEM - 'Red ook de boekhandels van Polare in het oosten van het land'.
Die oproep doet hoogleraar Cor Molenaar uit Doorwerth, commissaris bij het noodlijdende Polare. Polare heeft dinsdag tegen het eind van de middag Uitstel van betaling gekregen. Dat heeft een woordvoerder van Polare gezegd.
Uitstel van betaling is meestal een voorbode van een faillissement. Normaal gesproken gaat een bewindvoerder vervolgens kijken of de boekhandels in onder meer Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn nog een toekomst hebben. Het is nog niet duidelijk wie er door de rechter tot bewindvoerder is benoemd.

Akkoord

Molenaar hoopt in eerste instantie, dat die bewindvoerder alsnog een akkoord over de schulden van Polare kan sluiten. Een andere optie is dat een andere partij de keten kunnen overnemen.  'Met hopelijk het behoud van alle boekhandels en niet alleen die in de Randstad', aldus commissaris Molenaar van Polare.
Polare kondigde vrijdag al aan surseance te gaan aanvragen. De keten zag geen andere uitweg nadat een reddingsplan niet haalbaar was gebleken. De keten, voorheen Selexyz en De Slegte, verkeert al enige tijd in financiële problemen. Twee weken geleden besloot het bedrijf alle 20 vestigingen in Nederland te sluiten.

21 miljoen euro schuld

De afgelopen weken onderhandelde Polare, dat zucht onder een schuldenlast van 21 miljoen euro, met banken en leverancier CB, voorheen Centraal Boekhuis, over een reddingsplan. De banken, ING en ABN Amro, waren volgens Polare bereid een groot deel van hun vorderingen kwijt te schelden, maar boekenleverancier CB wilde niet meewerken. Volgens CB was het financiële risico te groot. Ook hadden uitgevers laten weten de leveringen aan Polare niet te willen hervatten.