Nieuws

CB: risico te groot om Polare te redden

CB: risico te groot om Polare te redden
Voor CB (voorheen Centraal Boekhuis) in Culemborg was het financiële risico om mee te werken aan het reddingsplan van boekwinkelketen Polare te groot.
CULEMBORG - Voor CB (voorheen Centraal Boekhuis) in Culemborg was het financiële risico om mee te werken aan het reddingsplan van boekwinkelketen Polare te groot.
Dat laat de boekenleverancier weten.
'Polare heeft ons gevraagd een miljoenenschuld af te schrijven. Bovendien bleek uit een financiële analyse van het plan dat wij geen vertrouwen konden hebben in de toekomstige betalingen en aflossingen door Polare', aldus CB.

'Geen vooropgezet plan'

Beschuldigingen als die van Polare-commissaris Cor Molenaar dat sprake zou zijn van een 'vooropgezet plan om de marktleider te liquideren en de positie van de grote uitgeverijen te versterken', worden door het CB van de hand gewezen.
Eind vorige maand gingen alle 20 winkels van Polare dicht 'voor een strategische heroriëntatie'. Eerder die maand stopte CB tijdelijk de levering van boeken aan Polare. In Gelderland zit Polare in Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. Dinsdag wordt waarschijnlijk uitstel van betaling aangevraagd.

CB betreurt gang van zaken

CB betreurt de gang van zaken, maar vindt dat er bij een reddingsplan wel een 'gerede zekerheid voor een gezonde toekomst' moet zijn. De organisatie zegt wel mee te willen werken aan 'ieder initiatief dat de gezonde exploitatie en continuïteit van de verschillende historische en belangrijke boekhandels kan bewerkstelligen.'
Het CB vormt een belangrijke schakel in de Nederlandse boekenbranche tussen uitgevers en boekverkopers. De organisatie beheert de geld- en goederenstroom voor zo'n 1000 uitgevers en levert aan 2500 boekverkopers.