Nieuws

'Als ik niet opbreng wat ik waard ben, hadden ze me weg moeten sturen'

WAGENINGEN - Aalt Dijkhuizen, de scheidend bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit en Researchcenter, heeft zich nooit laten afleiden door de discussie over zijn salaris.
Dat zegt hij in een afscheidsinterview met Gelderland Vandaag. Dijkhuizen staat bovenaan het lijstje grootverdieners in het onderwijs. 'Als ik niet opbreng wat ik waard ben, dan hadden ze me moeten wegsturen', aldus een nuchtere Dijkhuizen.

Na 12 jaar weg

Dijkhuizen neemt na 12 jaar afscheid als bestuursvoorzitter van de universiteit in Wageningen. Onder zijn leiding groeide de universiteit fors. Er wordt nauw samengewerkt met bedrijven die onderzoek doen, maar de universiteit doet ook in opdracht van bedrijven onderzoek. Dijkhuizen haalde het bedrijfsleven binnen de universitaire wereld en dat stuitte op kritiek, omdat volgens sommige wetenschappers de onafhankelijkheid van onderzoeken in het geding zou zijn. Dijkhuizen ontkent dat. 'Onafhankelijkheid kun je borgen, het zit in je proces.'

Buiten de gebaande paden

Dijkhuizen liep de afgelopen jaren vaker buiten de gebaande paden. Tot grote woede van een deel van zijn eigen wetenschappers pleitte hij voor intensivering van de landbouw. Dijkhuizen ziet geen andere oplossing voor het toekomstige voedseltekort, dan meer produceren met minder land. 'Ik reis veel, maar ik zie niet hoe we met een bevolkingsgroei van enkelen miljarden wereldwijd, meer grond kunnen gebruiken voor biologische landbouw. Die grond is er niet', aldus Dijkhuizen.