Nieuws

Minder muskusratten in Gelderland

Minder muskusratten in Gelderland
Er zwemmen minder muskusratten door Gelderland.
TIEL - Er zwemmen minder muskusratten door Gelderland.
Dat stellen de Gelderse waterschappen Rivierenland, Vallei en Veluwe en Rijn en IJssel. Ze komen tot die conclusie omdat er vorig jaar minder muskusratten zijn gevangen.
De 3 waterschappen hebben in 2013 samen met waterschap Hollandse Delta ruim 11.000 muskusratten gevangen. Dat waren er 17 procent minder dan het jaar ervoor. De bestrijding van de muskusrat is noodzakelijk omdat het knaagdier dijken en kades ondergraaft. Volgens de waterschappen is de populatie muskusratten goed onder controle. Maar waakzaamheid blijft vanwege de enorme voortplantingssnelheid van het knaagdier noodzakelijk.

Bijvangst is sterk gedaald

De ongewenste bijvangst liep ook sterk terug in 2013. Werden er in 2012 nog 2264 woel- en bruine ratten gevangen, vorig jaar waren het er net geen 1300. De daling van de bijvangst komt doordat de muskusrattenpopulatie onder controle is. Daardoor hoeven er minder vallen worden uitgezet waar ook andere dieren mee worden gevangen.
De waterschappen proberen ook het aantal beverratten te beperken. De vangst daarvan steeg iets in 2013. Het waren er 115, 12 meer dan een jaar eerder.