Nieuws

PatiÃnten moeten vragen stellen aan de arts

PatiÃnten moeten vragen stellen aan de arts
Patiënten willen meebeslissen over hun behandeling, maar artsen bieden meestal geen keus en dragen in de meerderheid van de gevallen maar één soort behandeling aan.
ARNHEM - Patiënten willen meebeslissen over hun behandeling, maar artsen bieden meestal geen keus en dragen in de meerderheid van de gevallen maar één soort behandeling aan.
Dat blijkt uit onderzoek van de patiëntenfederatie NCPF.
De patiëntenfederatie kreeg op de meldactie Samen Beslissen ruim 8000 reacties binnen. Daaruit komt naar voren, dat 70 procent van de patiënten nadrukkelijk betrokken wil worden bij beslissingen over hun behandeling, maar dat ruim 60 procent van de artsen hen geen keus geven. En dat moet veranderen, vindt directeur Wilna Wind van de NCPF.
Wind adviseert patiënten, die in gesprek willen met hun arts, drie vragen achter de hand te houden voor het geval dat de arts zelf de voortgang van de behandeling wil bepalen. In dat geval zou de patiënt moeten vragen naar verschillende opties van behandeling, op welke resultaten gerekend mag worden en wat de risico's voor de patiënt zelf zijn.
Patiëntenfederatie NCPF is overigens al in gesprek met de Orde van Medisch Specialisten om de samenspraak tussen patiënten en artsen te verbeteren.