Nieuws

Slachterij Dodewaard nog niet dicht

Slachterij Dodewaard nog niet dicht
Slachterij Van Hattem BV in Dodewaard blijft in elk geval nog een paar dagen open.
DODEWAARD - Slachterij Van Hattem BV in Dodewaard blijft in elk geval nog een paar dagen open.
In die tijd bestudeert de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit de papieren die door de slachterij zijn ingeleverd over de herkomst en verwerking van vlees.
De slachterij kwam in opspraak nadat de NVWA vorige week bekendmaakte dat er mogelijk was gesjoemeld met paardenvlees in pakketten rundvleessnippers. Uit voorzorg liet de dienst ruim 690 ton vlees blokkeren dat in diverse koel- en vrieshuizen lag opgeslagen.
De slachterij zou ook meer paarden hebben ingekocht dan uit het slachtregister bleek. Bovendien was uit de bedrijfsadministratie niet af te leiden waar dat paardenvlees was gebleven. De NVWA dreigde de erkenning van het slachthuis vanaf maandag te schorsen.
Van Hattem zei vorige week dat er in een restproduct dat het bedrijf maakt wel 20 procent paardenvlees is verwerkt, maar is dit ook duidelijk te zien op het etiket.

Al langer problemen

Uit een brief die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) naar de Kamer stuurde, blijkt dat er langer problemen zijn bij het bedrijf. In de afgelopen 3 jaar ontdekte de NVWA vaker onregelmatigheden, waarna in 2013 boetes en een last onder dwangsom zijn opgelegd.
Sinds 18 december staat de slachterij onder verscherpt toezicht en mag er alleen worden geslacht onder toezicht van een dierenarts en een inspecteur van de NVWA.