Nieuws

Vitesse lijdt verlies van 24,5 miljoen euro

Vitesse lijdt verlies van 24,5 miljoen euro
Vitesse heeft het afgelopen seizoen opnieuw veel meer geld uitgegeven dan er is binnengekomen.
ARNHEM - Vitesse heeft het afgelopen seizoen opnieuw veel meer geld uitgegeven dan er is binnengekomen.
Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Arnhemse club die aangeven dat Vitesse dieprode cijfers moet overleggen.
Over het afgelopen boekjaar (2012-2013) is een verlies geleden van 24,5 miljoen euro. De enorme tekorten worden veroorzaakt door een peperdure huishouding, waarbij de personeelskosten opnieuw stegen. Ook de overige bedrijfskosten namen aanzienlijk toe. De salarissen van de spelers vormen het leeuwendeel van het verlies waar Vitesse onder gebukt gaat.

Financial Fair Play

De nummer 2 van de eredivisie dreigt nu in de problemen te komen rond het Financial Fair Play. Dat systeem schrijft voor dat in een periode van drie jaar een tekort van maximaal 45 miljoen euro mag ontstaan, mits dit bedrag wordt aangezuiverd. Tot nu toe gebeurt dit steeds bij Vitesse door de eigenaren, waardoor de voetbalclub niet in acuut gevaar is. Vitesse blijft maar net binnen de toelaatbare grenzen, maar ook het lopende seizoen telt dus nog mee in mogelijke sancties voor Vitesse. Als de Arnhemse club de 45 miljoen euro over dit boekjaar overschrijdt, kan ze worden uitgesloten van Europees voetbal.

Verlies 43 miljoen euro over afgelopen jaren

Over de laatste twee boekjaren (seizoen 2011-2012 en 2012-2013) heeft Vitesse nu een verlies van bijna 43 miljoen euro geleden. Vorig seizoen bedroeg het netto tekort ook al 22,7 miljoen. Dit betekent volgens Vitesse dat over het lopende seizoen 'slechts' 2 miljoen euro verlies mag worden geleden op de balans.

Chigirinksiy biedt slagkracht

Directeur Joost de Wit erkent de alarmerende situatie, maar bedankt vooral eigenaar Chigirinksiy: 'Wij prijzen ons gelukkig met onze investeerder. Hij heeft vanwege het voetbal voor Vitesse gekozen. Onze reputatie als opleider, onze cultuur, traditie en geschiedenis en de aantrekkelijkheid van het Nederlands voetbal. Hij biedt ons financiële slagkracht om te blijven bouwen aan de club. Ook onze band met Chelsea is bijzonder, zeker binnen het Nederlands voetbal en dat koesteren wij.' 

'Zo kan het niet doorgaan'

Toch waarschuwt De Wit ook nadrukkelijk. 'Vitesse kan zo niet doorgaan. Dat betekent dat we stap voor stap werken aan het beheersen van de kosten en het vergroten van onze inkomsten. De verkoop van de spelers Van Ginkel en Bony (naar verluidt ongeveer 20 miljoen euro, red.) verbetert het netto resultaat voor het lopende jaar aanzienlijk.' Ook het tussentijdse vertrek van Jonathan Reis drukt de enorme personeelskosten van Vitesse die het afgelopen seizoen dus opnieuw toenamen. 

Geen hoofdsponsor

Probleem bij Vitesse is al jaren het vinden van een geschikte shirt-en hoofdsponsor. Commercieel directeur Peter Gansler werd vorig seizoen aangetrokken om de inkomsten uit sponsoring een flinke impuls te geven, maar de Amerikaan slaagt daar tot op heden nauwelijks in.