Nieuws

Sloopkogel velt woningen Dieren in maart

DIEREN - Woningen aan de Noorder Parallelweg in Dieren gaan in maart tegen de vlakte.
Ze moeten ruimte maken voor een parkeergarage voor 350 auto's en duizend fietsen. Het station in Dieren trekt zoveel auto's dat de omgeving er altijd vol mee staat. De parkeergarage moet daar een einde aan maken. In één van de woningen woont een ouder echtpaar dat zich bij de Raad van State nog verzet tegen de sloop van hun woning.

Oude plannen

Wethouder Ron König: "Dieren is een intercitystation en dat trekt enorm veel mensen uit de regio die met de auto komen. En dat zie je ook. In de omgeving van het station is het erg druk. De plannen zijn al heel oud. Er is vijftien jaar over gesproken over hoe het nou moet met de stationsomgeving, maar nu gaat het echt gebeuren."
Algemeen belang
Van de panden die niet dichtgetimmerd maar nog bewoond zijn, worden de meeste bewoond door tijdelijke bewoners. Die wisten toen ze er in trokken dat de woningen uiteindelijk slachtoffer van de sloopkogel zouden worden. 28 februari moeten de bewoners er uit zijn. De wethouder laat weten dat de gemeente Rheden met een onteigeningsprocedure bezig is om ook het gezin dat niet wil vertrekken uit hun woning te krijgen. "Ik begrijp dat dat heel vervelend is, maar dat is wel de consequentie. Ik kan het niet anders maken", zegt König. De wethouder verwacht dat uiteindelijk ook die woning tegen de vlakte gaat ten gunste van het algemeen belang.
2015 klaar
"De komende jaren gaat het hier echt op de schop. We zijn tot en met 2018 bezig in de stationsomgeving. De provincie gaat de provinciale weg die dwars door Dieren loopt verdiept aanleggen in een tunnelbak." De gemeente neemt de parkeergarage voor haar rekening. "Eind 2015 moet die klaar zijn. Dat is nodig omdat de provincie dan aan de andere kant van het spoor met de tunnelbak voor de provinciale weg gaat beginnen."