Nieuws

Moordenaar Josà Burbank op vrije voeten

Moordenaar Josà Burbank op vrije voeten
De moordenaar van het Eibergse meisje Jose Burbank, Bennie T., mag met onbegeleid verlof.
EIBERGEN - De moordenaar van het Eibergse meisje Jose Burbank, Bennie T., mag met onbegeleid verlof.
Dat staat in een brief die de vader van het slachtoffer heeft ontvangen van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Enige voorwaarde voor het verlof is dat de tbs'er zich niet in Eibergen mag begeven.
José Burbank werd in oktober 1987 verkracht en vermoord toen ze bij de voormalige uitbener Bennie T. in de auto stapte voor een lift naar Enschede. De man is veroordeeld tot 12 jaar celstraf en tbs. Jarenlang zat hij op de longstay-afdeling van de tbs-kliniek in Balkbrug, omdat hij als ongeneeslijk werd beschouwd.

Handtekeningenactie

Vorig jaar brak een storm van protest uit toen bekend werd dat T. naar de reguliere afdeling werd overgeplaatst en met begeleid verlof zou mogen. In Eibergen werd een handtekeningenactie gestart, waarna zijn verlof even van de baan was.

Proefverlof

De zaak ligt gevoelig, omdat T. ook op proefverlof was toen hij José Burbank verkrachtte en vermoordde. Hij was al twee keer eerder veroordeeld voor ernstige zedendelicten. Tijdens het proces zei de officier van justitie dat het beter was als de man niet meer op verlof zou mogen.
Dossier GLD maakte vorig jaar een reconstructie van de moord.