Nieuws

Jarige Klaas Gubbels (80) krijgt tentoonstelling cadeau

Jarige Klaas Gubbels (80) krijgt tentoonstelling cadeau
Klaas Gubbels viert zondag zijn tachtigste verjaardag.
ARNHEM - Klaas Gubbels viert zondag zijn tachtigste verjaardag.
De kunstenaar woont het grootste deel van zijn leven in Arnhem en is een van de meest populaire Nederlandse beeldend kunstenaars. 
De jarige kreeg dan ook een bijzonder cadeau. Museum Arnhem en Dudok Arnhem organiseren van 21 januari tot en met 27 april 2014 de tentoonstelling KG8O. Museum Arnhem, dat een grote collectie werken van Gubbels bezit en in de vaste collectiepresentatie toont, laat het meest recente werk van de laatste vier jaar uit de serie ‘super saaie stillevens’ zien. Dudok houdt een tentoonstelling met een door Klaas Gubbels gedrukte houtsnede in een beperkte oplage. Vanmiddag wordt de expositie feestelijk geopend in het Museum Arnhem.
Daarnaast realiseert de gemeente Arnhem een beeld van Klaas Gubbels in het Market Garden Plantsoen, Onderlangs, onder de hoge wal waarop Museum Arnhem is gevestigd. Naar verwachting wordt dit beeld in februari geplaatst.

Koffiekannen

Sinds het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft Gubbels een indrukwekkend oeuvre opgebouwd waarmee hij een eigen en zeer herkenbare positie in de Nederlandse beeldende kunst inneemt.
Zijn beelden zijn voor velen iconen geworden, serieuze maar lichtvoetige voorstellingen die - hoewel herkenbaar - steeds de randen van het realisme aftasten en waarin naast een sporadische menselijke figuur hoofdzakelijk koffiekannen, stoelen, tafels, flessen en schaakborden figureren.
Klaas Gubbels weet zijn veelzijdige talent te benutten. De breedte van zijn oeuvre, dat vele duizenden werken omvat, is eveneens opvallend: van piepkleine schilderijen en polaroidfoto’s tot metershoge muurschilderingen en monumentale sculpturen die op veel plaatsen in de openbare ruimte zijn te vinden.