Nieuws

Barneveld wil containeroverslag

Barneveld wil containeroverslag
De gemeente Barneveld gaat bij het Rijk, de NS en de provincie lobbyen voor de aanleg van een railterminal voor de overslag van containers.
BARNEVELD - De gemeente Barneveld gaat bij het Rijk, de NS en de provincie lobbyen voor de aanleg van een railterminal voor de overslag van containers.
Dat meldt de gemeente op basis van een haalbaarheidsstudie.
Daaruit blijkt volgens de gemeente dat veel bedrijven in en rond Barneveld het nut van zo'n overslag inzien en die willen gebruiken. Zo'n overslag is belangrijk voor betere doorstroming op de snelwegen en de werkgelegenheid, aldus de gemeente.
Volgens de gemeente is de overslag van 40.000 containers en 130.000 ton bulktransport haalbaar. In het algemeen geldt dat een terminal rendabel is bij zo'n 20.000 tot 30.000 containers, aldus de gemeente. De in Barneveld geplande terminal zit daar dus fors boven.

Terminal hard nodig

De gemeente stelt dat in de huidige situatie de bereikbaarheid van de gemeente, de bedrijven en de regio Food Valley in zijn algemeenheid onder druk staat. 'De Railterminal Barneveld biedt bedrijven de mogelijkheid om goederen per spoor te vervoeren; naar Barneveld of vanuit Barneveld en vanuit en naar alle windstreken. Dat is goed voor de lokale en regionale economie, de doorstroming op het wegennet met name in het midden en westen van ons land en het milieu.'
De gemeente gaat een businessplan opstellen dat zal worden besproken met het lokale en regionale bedrijfsleven en de provincie Gelderland.