Nieuws

Hoornbeeck College heeft minste uitvallers

Hoornbeeck College heeft minste uitvallers
Het Hoornbeeck College, met een vestiging in Apeldoorn, heeft van alle mbo's het laagste percentage vroegtijdige schoolverlaters.
APELDOORN - Het Hoornbeeck College, met een vestiging in Apeldoorn, heeft van alle mbo's het laagste percentage vroegtijdige schoolverlaters.
2,1 procent van de leerlingen verlaat de school zonder diploma. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het ministerie.
De reformatorische school drong de uitval in het schooljaar 2012-2013 met 39,7 procent terug. Het Hoornbeeck College, volgens de keuezegids mbo vorig jaar het beste roc, was daarmee een van de grootste dalers van het land.
Het ROC Graafschap College behoort ook tot de kopgroep van de dalers: -29,5 procent. De school in Doetinchem heeft een uitvalpercentage van 4,8.

ROC Rijn IJssel

ROC Rijn IJssel in Arnhem en omgeving behoort tot de instellingen met de hoogste uitval: 7,2 procent. Zes scholen in Nederland hebben meer uitvallers. Rijn IJssel kende een daling van 16,5 procent ten opzichte van het schooljaar 2011-2012. Het is een van de 15 scholen waar sinds 2 jaar een intensief traject loopt om de uitval verder terug te dringen.

Oorzaak daling

Bijna overal in Nederland viel de uitval lager uit. Het gemiddelde is nu 5,7 procent. Dit is onder meer het gevolg van een andere meetmethode. Zo worden jongeren die naar het particulier onderwijs zijn overgestapt niet meer meegeteld. De rest van de daling is volgens het ministerie te danken aan extra inspanningen van scholen en gemeenten.

De minister is tevreden

Minister Jet Bussemaker is tevreden. 'Uit onderzoek blijkt dat 20,6 procent van de uitvallers wordt verdacht van een misdrijf en in aanraking komt met politie of justitie. Onder mensen met een diploma is dat 3,8 procent', zo zegt ze. 'Ze zijn vaker ziek, verliezen eerder hun baan, zijn vaker werkloos. Minder schooluitval is winst voor de samenleving.'