Nieuws

Museum Gorssel moet 100.000 bezoekers trekken

GORSSEL - In hoog tempo wordt het museum voor Realisme in Gorssel gebouwd.
Volgend voorjaar moet het museum open voor publiek. Eigenaar Hans Melchers uit Vorden verwacht zo'n 100.000 bezoekers per jaar. In het museum komen vooral schilderijen te hangen uit de voormalige kunstcollectie van Dirk Scheringa, die zakenman Melchers in 2012 opkocht.

Toparchitect

Onder leiding van architect Hans van Heeswijk wordt een paviljoenachtig gebouw van twee verdiepingen gebouwd. Het nieuwe museum verrijst achter het oude gemeentehuis (1914) dat wordt opgeknapt. Met Van Heeswijk nam Melchers een toparchitect in de hand. Hij is onder meer de architect van de Hermitage en het Mauritshuis in Amsterdam. De nieuwbouw gaat, zoals hij zelf zegt, op in een parkachtige omgeving. 'Het gebouw past in de kern van een dorp als Gorssel.' Melchers rekent er op dat het museum zo'n 100.000 bezoekers per jaar trekt.

Collectie Scheringa

Hans Melchers is eigenaar van de collectie van Dirk Scheringa. Toen Scheringa failliet ging, kocht hij bijna alle werken. 'Ik wilde dat de schilderijen voor Nederland bewaard zouden blijven. Tegenwoordig verdwijnt alles naar Japan en China, daar wilde ik een stokje voor steken', aldus Melchers. De collectie bevat magisch-realistische kunst van onder meer Carel Willink, Pyke Koch, Raoul Hynckes, Wim Schumacher en Dick Ket. Ook zijn er werken van Nederlandse realistische tijdgenoten als Jan Mankes, Charley Toorop, Edgar Fernhout en anderen. Ook recent kocht Melchers via veilingen nog verschillende werken aan.

Jongensdroom

De bedoeling is dat de werken van Carel Willink tentoongesteld worden in het kasteel van Ruurlo. Dat wordt momenteel verbouwd en geschikt gemaakt als museum. Het koetshuis van het kasteel wordt verbouwd tot depot van het museum. In maart worden waarschijnlijk al alle schilderijen vanuit Hoofddorp overgebracht naar het nieuwe depot bij het kasteel. Met de aankoop van de Orangerie afgelopen najaar komt er voor Melchers een jongensdroom uit en krijgt het museum een eigen brasserie. De kasteeltuin wordt ingericht als beeldentuin. Voor Melchers is het een megaproject. 'Ik heb het een klein beetje onderschat. Twee projecten, Gorssel en Ruurlo tegelijk, dat is een behoorlijke klus. Maar ik ga door.' Spijt heeft hij niet. 'Ik hoop dat ik wat 'terug kan doen' voor de mensen. En ik heb natuurlijk voor flink wat drukte gezorgd in onze 'back corner'.' (Achterhoek, red.)
Melchers wordt gezien als één van de meest vermogende Nederlanders. Het Amerikaanse Forbes schatte zijn vermogen in 2012 op 1,7 miljard dollar.
Het Museum voor Realisme in Gorssel gaat voorjaar 2015 open voor publiek, Ruurlo volgt een halfjaar later.

Dochter legt taken neer

Melchers heeft per 1 februari een financieel directeur aangesteld voor de musea. Hij wil vooralsnog niet zeggen hoeveel beide locaties uiteindelijk gaan kosten. Duidelijk is wel dat zijn dochter Marisa Melchers haar taken als hoofdconservator heeft neergelegd. Er zou tussen vader en dochter een verschil van inzicht zijn ontstaan over visie. Melchers zegt te betreuren dat zijn dochter niet langer betrokken is, maar hoopt dat ze in de toekomst toch weer haar diensten aanbiedt.