Nieuws

Kansen door de crisis: recordaantal starters

Kansen door de crisis: recordaantal starters
De economische crisis zorgt voor een recordaantal starters.
ARNHEM - De economische crisis zorgt voor een recordaantal starters.
Vorig jaar begonnen landelijk 150.000 mensen een eigen bedrijf. Deze week in GLD Vandaag een serie over starters door de crisis. Gelderland telde in 2013 in totaal 15.906 starters. Dat is een stijging van 10% vergeleken met 2012.
Opvallend is dat ambtenaren en 45-plussers meer dan voorheen het besluit nemen om voor zichzelf te beginnen. Dat is volgens de Kamer van Koophandel te verklaren door de crisis en dan met name door de reorganisaties bij de overheid.
Van alle starters blijkt na 5 jaar nog maar de helft een eigen bedrijf te hebben. Van de deelnemers aan het project 'Ik start smart' is na 5 jaar nog 80 procent ondernemer. Dat project is een initiatief van de Kamer van Koophandel en de provincie. Het is opgezet om starters te laten werken aan onder meer ondernemersvaardigheden, marketing, verkoop en administratie. Dat gebeurt via een financieringsfonds, trainingen en een ondernemerscoach; een coach die zelf ondernemer is. Tussen 2008 en 2011 hebben bijna 1600 mensen aan dit project deelgenomen.
Mijndert de Graaff uit Elst was beleggingsadviseur, is nu binnenvaartschipper.
Ivo Hutten uit Arnhem was voorlichter van het waterschap en is nu fotograaf.
Marcel de Graaf uit Twello werkte voor het ministerie van Economische Zaken, waar hij vanwege de crisis moest vertrekken. Nu recyclet hij cv-ketels.