Nieuws

Half blind, maar toch weer knallen

NIJMEGEN - Er mag vandaag sinds tien uur vanochtend weer vuurwerk worden afgestoken.
Voor sommigen is het een kwelling; de hele dag knallen rondom het huis. Maar voor Manuel Heijster uit Nijmegen is het de mooiste dag van het jaar. Hij kijkt al tijden uit naar het moment waarop hij zijn pijlen en knallers weer kan afsteken.
Toch weet Manuel als geen ander hoe gevaarlijk het vuurwerk kan zijn. Terwijl 2013 nog maar een paar uur oud was, meldde hij zich met ernstig oogletsel op de Eerste Hulp in het ziekenhuis. Manuel verloor 50% zicht aan zijn rechteroog en heeft nu speciale contactlenzen.

Opgezwollen oogkas

Tijdens de jaarwisseling vorig jaar ging het behoorlijk mis; Manuel kreeg vuurwerk in zijn ogen. Zijn oogkas was opgezwollen en vanwege de vuurwerkspetters kon hij zijn rechteroog nog maar nauwelijks open houden. Nu, bijna een jaar later, kan Manuel de lonten van zijn knallers en pijlen toch nog aansteken, want aan één oog behield hij maximaal zicht.

'Zonder vuurwerk geen Oud en Nieuw'

Al vanuit de behandelkamer in het ziekenhuis liet Manuel weten de volgende jaarwisseling toch weer vuurwerk te gaan afsteken. Tot 2 uur vannacht mag er geknald worden, voor Manuel kan oudjaarsdag niet lang genoeg duren. Zijn motto blijft onverminderd: 'Oud en Nieuw zonder vuurwerk, is geen Oud en Nieuw’.
Vanaf 6.00 minuten is Manuel te zien toen hij 1 januari van dit jaar in het ziekenhuis belandde.

Vuurwerkbril

Artsen waarschuwen jaarlijks dat vuurwerkslachtoffers in de meeste gevallen gewond raken door vuurwerk dat door anderen is afgestoken. Gelderse ziekenhuizen proberen mensen er daarom van te overtuigen een vuurwerkbril te dragen. En dat is precies wat Manuel vandaag doet. 'Het maakt mij niet uit dat het iets minder cool is, ik heb nog maar 1 oog over en die behoud ik graag!’