Nieuws

NVWA: veel blusdekens niet veilig

ARNHEM - Bij het blussen van een olie- of vetbrand gaan 4 van de 12 onderzochte blusdekens in de fik.
Dat blijkt uit een steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Veel blusdekens hebben in de constructie en in de gebruiksaanwijzing tekortkomingen.
De NVWA begon een onderzoek nadat de brandweer Gelderland-Zuid in september meldde dat sommige blusdekens bij het blussen vlam vatten.
De dienst adviseert mensen die een blusdeken gaan kopen goed op te letten of die wel geschikt is voor het blussen van een olie- of vetbrand. De NVWA heeft de branche erover geïnformeerd en ziet erop toe dat de blusdekens worden verbeterd, zodat ze wel voldoen aan de wettelijke eisen. De wet staat volgens de NVWA niet doe dat de dienst de namen bekendmaakt.

Adviezen brandwondenstichting

Volg bij twijfel de adviezen van de Nederlandse Brandwonden Stichting, zegt de NVWA: doof een vlam in de pan door een deksel (van je af) op de pan te doen. Een brandende pan optillen en bijvoorbeeld buiten zetten is levensgevaarlijk. Blus nooit met water.
De blusdekens die door de brandwondenstichting zijn verspreid, zijn volgens die organisatie wel veilig.

Frituurbrand.nl

Omdat de NVWA niet bekendmaakt welke blusdekens niet voldoen, heeft ondernemersorganisatie VEBON een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur gedaan om te achterhalen welke blusdekens door de NVWA zijn getest. VEBON heeft op de site frituurbrand.nl de blusdekens gezet die veilig zijn.