Nieuws

Arrestaties vanwege illegaal saneren asbest

Arrestaties vanwege illegaal saneren asbest
De politie heeft drie verdachten uit Apeldoorn, Deventer en Hardenberg aangehouden, die betrokken zouden zij bij het illegaal saneren van asbest.Op adressen in Apeldoorn, Deventer, Raalte en Heeten is vermoedelijk asbesthoudend plaatwerk illegaal verwijderd.
APELDOORN - De politie heeft drie verdachten uit Apeldoorn, Deventer en Hardenberg aangehouden, die betrokken zouden zij bij het illegaal saneren van asbest.Op adressen in Apeldoorn, Deventer, Raalte en Heeten is vermoedelijk asbesthoudend plaatwerk illegaal verwijderd.
Op twee adressen bleek het terrein nog met asbest besmet te zijn. Hierdoor moest opnieuw, tegen hoge kosten, een asbestsanering worden uitgevoerd, aldus de politie.
Door het asbestsaneringsbedrijf is vermoedelijk stelselmatig gebruik gemaakt van onjuiste documenten.

Schade voor gezondheid

Asbestvezels kunnen bij inademing diep in de longen doordringen en op termijn kanker of stoflongen veroorzaken. In Nederland stierven in 2007 ongeveer 400 mensen aan mesothelioom, dit is kanker aan het long- of buikvlies. Daarnaast waren er naar schatting in 2010 zo'n 900 gevallen van longkanker aan asbest te wijten.
Het kan soms tientallen jaren duren voordat ziekteverschijnselen zich openbaren na het moment van blootstelling.